САД објавиле план за рјешавање прехрамбене кризе у свијету

Tanjug
Foto: Ilustracija

БОН- Сједињене Државе, неколико глобалних развојних банака и других финансијских организација представили су данас план вриједан више десетина милијарди долара за рјешавање свјетске кризе прехрамбене сигурности коју је погоршао руски рат у Украјини.

Америчко Министарство финансија је објавило да неколико глобалних развојних банака „убрзано ради на финансирању, политичком ангажману и техничкој помоћи" како би се спријечила глад изазвана ратом, растом цијена хране и штетом коју климатске промјене наносе усевима, извјештава агенција АП.

Десетине милијарди долара ће бити потрошене, између осталог, на подршку пољопривредницима, на рјешавање проблема снабдијевања ђубривом и унапређење земљишта за производњу хране.

Свјетска банка ће ставити на располагање 30 милијарди долара помоћи за сузбијање глобалне кризе с храном, према извјештају Министарства финансија САД о плановима за обезбјеђење прехрамбне сигурности.

Азијска развојна банка ће дати средства за снабдијевање Авганистана и Шри Ланке храном, а Афричка развојна банка ће издвојити 1,5 милијарди долара помоћи за 20 милиона афричких фармера, наводи Министарство финансија.

Европска банка за обнову и развој, Интерамеричка развојна банка, Међународни фонд за пољопривредни развој такође ће дати доприносе од неколико десетина милијарди долара у наредним мјесецима и годинама за подршку произвођачима хране и за рјешавање проблема дефицита понуде.

План је проистекао након састанка који је америчка министарка финансија Џенет Јелен сазвала у априлу на прољећном засиједању Међународног монетарног фонда и Свјетске банке, гдје је позвала моћне државе да истраже конкретне начине за борбу против надолазеће кризе због прехрамбене несигурности широм свијета.

У оквиру напора за рјешавање ове кризе, амерички државни секретар Ентони Блинкен ће током наредна два дана, на маргинама састанка УН, имати разговоре са бројним званичницима с фокусом на проблем прехрамбене несигурности.

Стејт департмент процјењује да је 2021. године више од 193 милиона људи широм свијета трпјело акутну несташицу хране, што је за 40 милиона људи више него претходне године. Предвиђа се да ће до краја 2022. око 40 милиона бити гурнуто у сиромаштво и да ће бити изложено прехрамбеној несигурности, наводи АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана