САД: Кинески балон дио војне посматрачке операције

Танјуг
САД: Кинески балон дио војне посматрачке операције

ВАШИНГТОН- Амерички обавјештајни званичници верују да је недавно оборен кинески балон дио опсежног програма надзора који води кинеска војска. Програм надзора, који укључује низ сличних балона, дјелимично је повучен из кинеске провинције Хаинан, кажу званичници за ЦНН.

Како се наводи, САД не знају тачну величину флоте кинеских балона за надзор, али извори кажу да је програм спровео најмање 20-ак мисија на најмање пет континената последњих година.

Извори сматрају да нису сви балони примјећени широм свијета били потпуно истог модела као онај који је оборен код обале Јужне Каролине у суботу, као и да постоји неколико "варијација".

Тренутно, у владиној лабораторији у Квантику у Вирџинији, елитни тим ФБИ инжењера испитује остатке пронађеног балона, покушавајући да сазна све што може о обавјештајним подацима које је можда прикупио и како најбоље пратити балоне за надзор у будућности.

Извори упознати са тим напорима кажу да званичници желе да схвате што је више могуће о техничким могућностима балона, укључујући и какве податке би могао да пресретне и прикупи, са којим сателитима је повезан и да ли има рањивости које би САД могле да открију.

Неименовани извор упознат са операцијом ФБИ-а рекао је за ЦНН да ће анализа и реконструкција терета балона идеално одредити да ли је ваздушни брод опремљен способношћу да преноси податке које је прикупио у реалном времену кинеској војсци или да ли је уређај садржавао "складиштену збирку" коју ће Кина касније анализирати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана