САД и Мексико алармирале СЗО због гљивичне епидемије

Танјуг
САД и Мексико алармирале СЗО због гљивичне епидемије

МЕКСИКО СИТИ- Америчке и мексичке власти позивају Светску здравствену организацију (СЗО) да прогласи ванредно стање у јавном здрављу због гљивичне епидемије повезане са операцијама везаним за естетску хирургију у Мексику.

Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) саопштили су да су двије особе које су имале операцију која укључује епидуралну анестезију преминуле од менингитиса, преноси је Би-Би-Си.

Скоро 400 људи у САД и Мексику је под надзором.

Двије клинике за естетску хирургију у мексичком граду Матаморос су затворене.

Власти и у САД и у Мексику позвале су особе који су од јануара имале операције које укључују епидуралну анестезију у Хируршком центру Ривер сајд или Клиници К-3 да се подвргну контроли, чак и ако тренутно немају симптоме.

ЦДЦ су саопштили да је већ идентификовао 25 људи у САД са "сумњивим" или "вероватним" случајевима гљивичног менингитиса.

Многи грађани САД путују у Мексико ради козметичких процедура као што су липосукција, повећавање груди и бразилско подизање задњице, за које је потребна ињекција анестетика у подручју око кичменог стуба.

Далас Смит из ЦДЦ рекао је да су медикаменти коришћени током анестезије у тренутној епидемији можда били контаминирани или у самом епидуралу или у другим медикаментима који се додају током операција као што је морфијум.

"У Мексику је тренутно несташица и могао би постојати потенцијал за постојање црног тржишта где би могло да дође до контаминирања лијекова", рекао је Смит.

Прошлог октобра, откривено је да је анестетик који се обично користи за операције као што су порођаји царским резом био заражен истом гљивицом, што је довело до смрти 39 људи у мексичкој држави Дуранго.

Најчешћи рани симптом гљивичног менингитиса је главобоља, праћена симптомима као што су грозница, повраћање, бол у врату и замагљен вид.

Гљивични менингитис није заразан и може се лијечити антифунгалним лековима, али може брзо постати опасан по живот када симптоми почну.

Американци често путују у Мексико због јефтиних медицинских услуга.

СЗО проглашава ванредну ситуацију у јавном здрављу када се болест шири између земаља и када је можда потребан координисани међународни одговор да би се ставила под контролу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана