САД: Дjеца у Јути неће моћи на друштвене мреже без дозволе родитеља

Танјуг
САД: Дjеца у Јути неће моћи на друштвене мреже без дозволе родитеља

СОЛТ ЛЕЈК СИТИ - Дjеца и тинејџери у америчкој држави Јути неће више имати приступ апликацијама друштвених мрежа, као што је ТикТок, ако немају дозволу родитеља.

Очекују их и додатне рестрикције, на основу првог таквог закона у САД, чији је циљ заштита младих људи од платформи које буде зависност, преноси АП.

Два закона која је потписао републиканац, гувернер Спенсер Кокс, забрањују дјеци испод 18 година да користе друштвене мреже између 22.30 и 6.30 часова ујутру, захтевају верификацију година за све који би да користе друштвене мреже у овој држави и отварају врата за судске тужбе за дјецу која тврде да су им друштвене мреже нашкодиле.

Намјера закона је да се дјеца заштите од апликација које нуде овисничке садржаје и рекламе.

Очекује се да ће се компаније жалити прије него што закони ступе на снагу у марту сљедеће године, пренио је Глас Америке.

Рат против друштвених мрежа у Јути, у којој републиканци имају убедљиву већину, одраз је тога како се перцепција коју политичари имају о технолошким компанијама промијенила чак и међу републиканцима, који у принципу подржавају велике бизнисе.

Технолошке компаније као што су Фејсбук и Гугл су читаву деценију уживале неометан раст, али након забринутости око заштите приватности корисника, говора мржње, дезинформација и штетног утицаја на ментално здравље тинејџера, политичари су их нападали у кампањи и почели да покушавају да уводе контролу.

Закон у Јути је потписан истог дана када је пред Конгресом свједочио први човјек ТикТока, између осталог и о утицају ове платформе на ментално здравље тинејџера.

Доношење закона на федералном нивоу иде споро, па су савезне државе почеле да на томе раде саме.

Поред Јуте, политичари у републиканским “црвеним” савезним државама, Арканзасу, Тексасу, Охају и Луизијани, али и “плавим”, демократским као што је Њу Џерзи предлажу слична рјешења.

Калифорнија је донијела закон прошле године, којим се захтијева од технолошких компанија да на прво мјесто ставе безбједност дјеце, забрањујући им да обрађују податке са профила и да користе личне информације, на начин који би могао да деци нашкоди физички или психички.

Нови закон у Јути, такође, уводи обавезу да се родитељима да приступ корисничким профилима своје дјеце.

Постоји листа правила за људе који желе да туже компаније за штету коју тврде да су оне направиле.

Ако се закон примијени, тужбе против компанија власница друштвених медија, које се тичу деце млађе од 16 година, пребациће терет доказивања на компаније које ће морати да докажу да њихови садржаји нису штетни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана