САД да истражи хапшење новинара

Танјуг
САД да истражи хапшење новинара

Беч - Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић позвала је америчке власти да истраже хапшења новинара који су извјештавали о немирима у Фергусону.

"Позивам власти да темељно преиспита околности иза ових инцидената и да обезбједе да новинари који извјештавају из Фергусона, раде слободно и безбједно", навела је Мијатовић у саопштењу ОЕБС-а достављеном медијима.

Скот Олсон фоторепортер Гети Имиџис-а ухапшен је јуче, у одвојеном инциденту америчка полиција ухапсила је њемачке новинаре Ансгара Грава и Франка Хермана и сповела их у притвор, а сва тројица су касније пуштена на слободу.

Они су извјештавали са демонстрације у Фергусону који су услиједиле послије фаталног упуцавања локалног црног тинејџера прошле недјеље.

У саопштењу се подсјећа да је америчка полиција, 13. августа, ухапсила репортера Вашингтон поста Веслија Ловерија и репотера Хуфингтон Поста Рајана Џ. Рејлија, а екипу телевизије Ал Џазира засула сузавцем, док је извјештавала о демонстрацијама.

"Признајем, у потпуности, осјетљиву ситуацију у Фергусона, али се мора узети у обзир право медија да извјештавају о јавним протестима када полиција одржава јавни ред и мир. Полиција не би требало да утјерује страх новинарима", истакла је Мијатовић.

Мијатовић је примјетила да је и амерички предсједник Барак Обама осудио хапшења новинара у Фергусона прошле недјеље, наводи се у саопштењу ОЕБС-а достављеном медијима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана