САД: Бајден или Трамп - ко ће побједити 2020?

Танјуг
САД: Бајден или Трамп - ко ће побједити 2020?

ВАШИНГТОН - У трци за предсједника САД према предвиђањима професора Алена Лихтмана побјеђује Џо Бајден, а према методологији професора Хемлута Норпота - Доналд Трамп, пише Глас Америке.

На основу својих модела за предвиђање они су успјешно прогнозирали побједнике ранијих избора.

Професор историје на Америчком универзитету у Вашингтону Ален Лихтман прогнозира да ће побједити Бајден. Он користи серију од 13 “кључева” у виду питања са одговорима “тачно” и “нетачно”. Одговор “тачно” доноси поен актуелном предсједнику а одговор “нетачно” - његовом ривалу. Кључеви предвиђају да ће кандидат са највише поена побједити на изборима, а у овом случају то је Бајден. Лихтман каже да се његова прогноза промјенила послије пандемије и масовних социјалних нереда послије смрти Џорџа Флојда у полицијском притвору у мају.

“У року од само неколико мјесеци, Доналд Трамп и републиканци су од скоро сигурне побједе - гдје су само четири кључа били против њих - дошли до предвиђеног пораза са седам кључева - једним више него што је потребно да се превдвиди њихов пораз”, каже амерички професор за Глас Америке.

Он додаје да неће поново промијенити своју прогнозу али да постоје два фактора која леже ван домена кључева: сузбијање гласова и мијешање у изборе.

“Републиканску базу чине старији бели мушкарци као што сам ја - и то је дио изборног тијела који се највише смањује”, каже Лихтман који је регистровани демократа.

Лихтмана такође брине интервенција страних актера током америчких избора.

“Знамо да ће се Руси вратити и можда још снажније, јер су много тога научили од 2016”, каже Лихтман и истиче да ће Доналд Трамп поздравити и искористити сваку руску интервенцију за коју мисли да ће му помоћи да побједи.

С друге стране, професор политичких наука на Универзитету државе Њујорк у Стони Бруку, Хелмут Норпот, је убијеђен да Трамп побјеђује.

Норпот је заључио, користећи методологију “примарни модел” да предсједник има 91 одсто шансе за реизбор, а Бајден девет одсто шансе за побједу.

Норпотов примарни модел користи статистичку репрезентацију америчких предсједничких трка са једном кључном метриком - значајем раних предсједничких примарних избора.

Норпот не предвиђа да ли ће Трамп освојити и највише директних гласова ове године али предвиђа да ће добити 363 гласа а Бајден 175.

“Живимо у ери такозване жкултуре поништавањаж, када се људима суди на друштвеним медијима. Неки можда нису спремни да признају да подржавају Доналда Трампа јер се то многим људима не би допало.”

Норпот каже да ни пандемија ни протести “Животи црнаца су важни” имају икакав утицај на његову пројекцију и тврди да актуелни предсједник са изразито бољим резултатом на примарним изборима од свог противника никада није изгубио изборе.”

“Уклесано је у камену”, каже Норпот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана