Додик: Са Путином договорена иста цијена гаса

Срна
Додик: Са Путином договорена иста цијена гаса

МОСКВА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је са руским предсједником Владимиром Путином договорио исту цијену гаса.

Додик је за РТРС изјавио да је задовољан разговором са Путином, појаснивши да су разговарали о актуелној ситуацији у Репулици Српској и БиХ и заједничким економским пројектима.

Он је навео да руски предсједник подржава изградњу гасовода кроз Републику Српску о чему ће сутра разговарати са представницима "Гаспрома".

Путин информисан о покушају отимања имовине Српске

Додик је информисао руског предсједника Владимира Путина о покушају отимања имовине Републике Српске, што није у складу са Дејтоном, и то Српска не може себи да дозволи.

"Имамо једну искрену опредијељеност предсједника Путина да разумије веома сложену ситуацију код нас, да изрази жељу да помогне у сваком конкретном пројекту, то је нешто што је најважније. Ја нисам био овдје да некога критикујем или бацам терет на неког другог, то није мој стил. Ја сам само говорио о томе како БиХ може да функционише, да је за њу најбоље да се врати Дејтонском споразуму. Чини ми се да овдје за то постоји разумјевање", рекао је Додик за АТВ послије састанка са Путином у Москви.

Он је истакао да Путин није ништа рекао против БиХ, али је рекао да сви морају бити поштовани, да се морају поштовати ентитети, конститутивни народи и сви грађани.

Додик сматра да је неприхватљиво да се мијењају елементи конститутивности народа у БиХ и за то постоји подршка Русије, за разлику од либералних концепција са запада, који, како каже, гањају причу о "апстрактном грађанину".

Он је додао да су Путину пренијели став Српске да само легитимно изабрани високи представник може да има подршку и легитимитет у БиХ са чим се Путин сагласио.

"Разговарали смо и о културној и свакој другој врсти сарадњи, поготово о политичким питањима. Путин је изнио свој став везано за Дејтонски споразум. Русија има низ примједби о непоштивању Дејтонског споразума и да у том погледу стави та питања на дневни ред Савјета безбједности УН. То је за нас важно имајући у виду разне спекулације", рекао је Додик .

Додик каже да је у Москви као представник једне мале заједнице која се зове Република Српска и да једна велика Русија има пажњу за наше проблеме.

Он је на састанку представио проблеме онако како их види Република Српска.

"Прича коју слушамо о малигним руским утицајима апсолутно се губи и приказује се потпуно бесмислена када разговарате са човјеком који води ову велику земљу и који жели свима добро. Преносим да Путин примарно жели мир, да се поштује међународно право и Дејтонски споразум", нагласио је Додик.

На састанку је било ријечи о гасоводу од Бијељине до Бањалуке, који ће се градити. То ће се потврдити сутра у разговорима са представницима "Гаспрома", а Путин је, каже Додик, дао подршку таквом пројекту.

Два лидера су разговарала и о економско-финансијској подршци и о пројектима који се остварују у Српској, те је истакао да су данас "одобрили локацију у Невесињу за изградњу соларне електране".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана