Руски посматрачи: Референдум у Шкотској под притисцима и испод стандарда

Агенције
Руски посматрачи: Референдум у Шкотској под притисцима и испод стандарда

Москва - Руски посматрачи сматрају да је Лондон извршио велики притисак на Шкоте за вријеме референдума о независности 18. септембра, пренијела је руска агенција РИА Новости.

 "Према ономе што су нам рекли наши посматрачи на гласачким мјестима, током пребројавања било је више гласова за независност. Шкоти су се нашли под великим притиском а присталице останка у Уједињеном краљевству су прибегли свим могућим смицалицама", рекао је шеф Удружења за заштиту изборних права "Грађанска контрола" Георгиј Фјодоров.

Члан Одбора за иностране послова Савјета федерације Игор Морозов, рекао је да је на резултате референдума у многоме утицала "пропаганда Вестминстера".

"Можемо да видимо да су, изузев у Глазгову, присталице независности остале у мањини. Сматрам да је пропаганда одиграла велику улогу у томе и да су томе доприњеле изјаве партијских лидера што је имало утицаја по гласање", рекао је Морозов за Риа Новости.

Британски лист "Гардијан" пренио је изјаву акредитованог посматрача на референдуму Игора Борисова, да јучерашње гласање није испунило основне међународне стандарде и да су се посматрачи жалили да је пребројавање гласова вршено у превеликим просторијама и да је процедура била веома нарушена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана