Руски научници: Колективни имунитет до слиједећег љета

Танјуг
Руски научници: Колективни имунитет до слиједећег љета

МОСКВА - Научници Кримског савезног универзитета закључили су да се имунитет стада на нову инфекцију корона вирусом може развити до слиједећег љета, изјавио је професор тог универзитета Владимир Оберемок.

Мунивер Гафарова, предавач на Универзитетској медицинској академији, подсјетила је да се ширење инфекције зауставља када од 50 до 60 одсто становништва развије имунитет на њу, преноси ТАС С.

Према Оберемоку, само три процента оних који су учествовали у студији имунитета стада у августу има имунитет на инфекцију корона вирусом.

“Сада је то 15 до 20 процената. Можемо рећи да ћемо прекорачити потребан праг, вјероватно, до слиједећег љета”, рекао је Оберемок, додајући да ће пандемија почети да јењава за годину дана, након нових вакцина и производе се лијекови и развија имунитет стада.

„Гледајући уназад на вирус SARS-CoV у периоду 2002-2003, он није усмртио много људи, око 800, али је сродан с вирусом SARS-CoV-2 који тренутно циркулише, можемо се сјетити да су истраживања спроведена тада показала да антијтела у крви оних који су преживјели остају најмање годину дана, а меморијске Т-ћелије су биле тамо и до шест година “, рекао је Оберемок.

“Ако слиједимо овај сценарио и надамо се да ће SARS-CoV-2 бити сличан вирус, имамо добре шансе да се човјечанство коначно ослободи овог пандемијског терета до 2022. године”, додао је.

До данас је у Русији потврђено 2.215.533 случајева корона вируса, а 1.712.174 пацијената се опоравило од болести. Најновији подаци из Русије указују на 38.558 смртних случајева широм земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана