Александар Семјонов: Три сценарија за престанак пандемије

Танјуг
Александар Семјонов: Три сценарија за престанак пандемије

БЕОГРАД - Кинези су у сузбијању коронавируса предузели мjере без преседана и организовали карантин какав до сада није виђен у историји човjечанства, изјавио је доктор Александар Семјонов, замjеник директора Института за епидемиологију и микробиологију у Санкт Петербургу.

Семјонов, који је два пута боравио у Кини током епидемије корона вируса, рекао је да је у Кини шездесет милиона људи било смjештено у услове строгог карантина и да је цијела земља поштовала мјере самоизолације и самоконтроле.

“Тако нешто још нико није урадио. Кинеско искуство, потпуно ограничавање контаката, много је помогло цијелом свијету. Показало је како се епидемија може ефикасно зауставити. То се видјело у Јужној Кореји која је слиједила кинески примјер и изборила се с епидемијом”, рекао је Семјонов за РТС.

Говорећи о Италији и Шпанији, навео је да је вирус тамо стизао по мало, али у много наврата.

“Власти су се дуго колебале између комфора становништва и потребе за затварањем свих граница. Та неодлучност власти и дуго гомилање појединачних случајева довело је до тога да се зараза код њих ширила полако, али је све вријеме постојала и зато су касно почели да реагују”, сматра Семјонов.

Семјонов наводи да логика каже да је највјероватније да ће се епидемија полако стишати и престати.

“Да кренем од најгорег сценарија - епидемија постаје огромна и преплављује цио свијет. Мени је тешко да повјерујем у то. Корона вирус није заразан као нпр. вирус грипа”, навео је.

Други сценарио, према његовим ријечима, јесте да се епидемија свијетом шири у таласима.

“Не оболијева велики број људи, али стално има обољелих. То је такође мало вјероватно јер се сезона респираторних инфекција ближи крају на сјеверној хемисфери. На јужној живи много мање људи и тамо се тешко може одржати таква масовност епидемије”, примјећује Семјонов.

Трећи је сценарио да ће епидемија проћи и поново се вратити.

“Требало би наћи прелазног домаћина вирусу. Научници се баве тим питањем и ускоро ћемо добити одговор”, каже руски доктор, те наводи да је сасвим могуће да се епидемија заврши као у случају САРС-а, који се појавио, уплашио цио свијет и нема га већ 17 година.

“Ја желим да вјерујем у тај сценарио”, закључио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана