Руски „Авангард” изазвао панику у САД

Спутњик
Руски „Авангард” изазвао панику у САД

Њемачки лист „Велт” назвао је систем „Авангард” са хиперсоничним крстареćим бојевим блоком „новогодишњи поклон за Русе”.

Лист наводи да је руски систем унио нервозу у америчку војску.

Аутор чланка истиче да САД за сада немају средства којима би могле да одбију напад оваквог оружја и да су Сједињене Америчке Државе сада присиљене да „раде под притиском”.

Пентагон је почетком новембра покренуо програм за стварање система за пресретање хиперсоничног оружја Глајд Брејекер Програм и најавио хитан тендер за војно-индустријска предузеćа. Она би требало да представе своје идеје, „како” би могао да изгледа противваздушни систем за пресретање ракета са хиперсоничним крстареćим бојевим блоком у горњим слојевима атмосфере.

Лист констатује да за америчке радаре најозбиљнију претњу не представљају брзина и маневарске способности нових ракета, веć њихова непримјетност. Посебно је проблематична одбрана пацифичке обале.

„Нема много мјеста на којима могу да се поставе радарске станице. А чак и ако нека и нађете, она ćе вјероватно постати мете”, објашњава главни инжењер Пентагона Мајкл Грифин. 

Министарство одбране Русије извело је 26. децембра ракетне пробе система „Авангард” током којих је успешно погођен циљ на полигону Кура у Камчатској покрајини. Тестови су такође потврдили могуćност „Авангарда” да развије брзину од 27 маха. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана