Руски амбасадор: Сјеверни ток 2 могао би бити готов до септембра

Срна
Руски амбасадор: Сјеверни ток 2 могао би бити готов до септембра

МОСКВА - Руски амбасадор у Њемачкој Сергеј Нечајев сматра да би гасовод Сјеверни ток 2 могао бити завршен до њемачких избора за Бундестаг заказаних за 26. септембар, али да су временски услови пресудни за испуњење тог циља.

“Надам се да ће гасовод бити спреман прије избора за Бундестаг. Вријеме је пресудно за завршетак пројекта. Ако буде све у реду, ми ћемо напредовати брже, радови су у току, а преостаје нам још скоро 100 километара”, рекао је Нечајев у интервјуу за РНД који је објављен данас.

Амбасадор је подсетио да је Москва више од 50 година сарађивала са Њемачком на испорукама гаса и да је то функционисало чак и током периода Хладног рата, а да се сада поставља питање да ли желимо да зауставимо 10 милијарди евра иневестиција.

Додао је да о томе по њему треба да одлучи само Европа.

Сјеверни ток 2 је међународни пројекат, заједничка иницијатива руског државног “Газпрома” и више њемачких и других европских компанија којом би се руски гас транспортовао до Њемачке, а капацитет новог гасовода од 1.200 километара био би 55 милијарди кубних метара гаса годишње.

Изградња је обустављена у децембру 2019. године након што се швајцарска компанија “Олсис”, специјализована за изградњу подводног гасовода, повукла због могућих америчких санкција, а радови су настављени у децембру 2020. године након једногодишње паузе.

Завршено је 95 одсто укупне трасе Сјеверног тока 2.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана