Русија упозорава израелске “вруће главе”: С-300 је стигао

Агенције
Русија упозорава израелске “вруће главе”: С-300 је стигао

Министарство одбране Русије објавило је прикривено упозорење Израелу да би требало да се уздржава од “провокативних акција” у Сирији.

Упозорење је услиједило пошто је Москва испоручила противавионске системе С-300 сиријским снагама, јављају израелски медији.

“Као што знате, како би се повећао ниво безбједности руског војног персонала, летова авиона и заштитили објекти у Сирији, испорука руских противавионских система С-300 и Пољана Д-4 је завршена. Сада руски савјетници припремају сиријско војно особље за борбени рад на тим модерним одбрамбеним системима”, рекао је портпарол руског Министарства, генерал-мајор Игор Конашенков, у сриједу на брифингу за новинаре.

“Вјерујемо да је препоручљиво за 'вруће главе' да адекватно процијењују тренутну ситуацију и регион и уздржавају се од провокативних акција на територији Сирије”, додао је портпарол.

Његову поруку објавила је и Амбасада Русије у Тел Авиву на Твитеру. Иако се Израел не помиње, израелски медији наводе да је то алузија на обарање руског авиона ИЛ-20 у септембру сиријским противавионским ракетама за вријеме израелског напада.

Русија је одлучила да испоручи Сирији ракете С-300 након тог инцидента у коме је погинуло 15 руских војника.

Москва је оптужила Израел за обарање авиона, тврдећи да није на вријеме упозорена о планираном удару.

Инцидент је изазвао дипломатску кризу између Јерусалима и Москве, али је Израел наставио да изводи војне акције у Сирији, рекао је у понедјељак неименовани високи израелски војни званичник.

Министар одбране Израела Авигдор Либерман је изјавио да “само зато што се за нешто не чује, не значи да се не догађа”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана