Русија: Стиже јестива вакцина против вируса корона

Тањуг
Русија: Стиже јестива вакцина против вируса корона

МОСКВА - Институт за експерименталну медицину (ИЕМ) из Санкт Петербурга планира да у наредних годину дана заврши претклиничка испитивања прве јестиве вакцине против корона вируса на свијету, која ће имати укус као познати руски млијечни производ “рјаженка”, саопштио је директор ИЕМ-а Александар Дмитријев.

Раније је потпредсједник Руске академије наука (РАН), академик Владимир Чехонин, најавио претклиничке студије необичне вакцине против ковида у облику јогурта.

Према ријечима Дмитријева, истраживање је почело на Институту за експерименталну медицину прије око годину дана, преноси Спутњик.

Када је руска влада одобрила развој “Центра за персонализовану медицину”, који је укључивао ИЕМ и Национални медицински истраживачки центар “Алмазов”, пројекат развоја прве јестиве вакцине против вируса корона на свијету постао је једно од подручја истраживања.

“Према процјени стручњака, за завршетак претклиничких и клиничких испитивања потребно је нешто више од два милиона евра и тренутно тражимо могућности за ванбуџетско финансирање”, рекао је Дмитријев и додао да се очекује да ће претклиничке студије бити завршене до краја 2021. године или почетком 2022. године.

Аутор идеје о вакцини у облику ферментисаног млјечног производа, шеф одељења за молекуларну микробиологију и лабораторије за молекуларну генетику патогених микроорганизама ИЕМ Александар Суворов каже да посебност лијека није само у једноставном начину примјене.

“И вакцине у облику ињекције и мукозалне вакцине изазивају имунолошки одговор. На ћелијском нивоу почињу да се развијају ''ловци'' на патогене бактерије и вирусе, а на хуморалном нивоу се формирају антитела. Истовремено, примјеном мукозалне вакцине, формира се друга класа антитјела у поређењу са реакцијом на вакцину путем ињекције, када се стварају имуноглобулини А (ИгА)”, објаснио је научник.

Према његовим ријечима, Институт за експерименталну медицину има велико искуство у развоју вакцина на бази живих бактерија, уз помоћ којих се праве ферментисани млечни производ, па тако већ постоје сличне вакцине против грипа, пнеумокока и стрептокока.

Према оцени научника, јестива вакцина се по укусу готово не разликује од обичних ферментисаних млечних производа.

“Нова вакцина највише подсећа на ''рјаженку''. Лабораторијски мишеви, пацови и зечеви је са уживањем једу. Притом се формира одличан имунолошки одговор и још нису примећени нежељени ефекти”, каже Суворов.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана