Русија групише снаге, бродови прошли Босфор

Срна
Русија групише снаге, бродови прошли Босфор

МОСКВА - Два руска ратна брода прошла су данас кроз Босфор, чиме је Москва, заједно са још 15 манјих бродова који су упловили у Црно море, појачала своје поморско присуство у том региону, у тренутку погоршаних односа са Западом и Украјином.

Два десантна брода класе “Ропуча” из руске Сјеверне флоте, прешла су Босфор данас, а очекује се да ће још два таква пловила, овог пута из руске Балтичке флоте, ускоро прећи мореуз, потврдио је Ројтерсов извјештач из Истанбула.

Новинска агенција РИА данас је извијестила да је 15 манјих бродова из састава руске Каспијске флотиле завршило свој прелазак у Црно море у оквиру вјежбе.

Као додатни знак појачаних тензија у региону, Ројтерс наводи да је један брод с логистичким камионима и опремом за НАТО снаге у Румунији прошао кроз Босфор у петак увече.

Ово поморско прегруписавање поклапа са огромним нагомилавањем руских трупа у близини Украјине, које је Москва објаснила одбрамбеном војном вјежбом, а истовремено је дошло да ескалација сукоба у источној Украјини између проруских сепаратиста и украјинских владиних снага.

Русија је такође привремено ограничила кретање страних ратних бродова и других пловила у близини Крима што је потез који су осудили и Кијев и Вашингтон.

Односи Русије с Вашингтоном, који је прошле недјеље отказао размјештање два своја ратна брода у Црно море након жестоких руских протеста, налазе се на најнижем нивоу послије Хладног рата, а Москва је јуче протхерала 10 америчких дипломата у знак одмазде због недавног протјеривања истог броја руских дипломата из САД.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана