Русија формира војску младих

Агенције
Русија формира војску младих

Москва - Русија формира "Јунармију" - покрет младих војника Русије, а широм земље биће основано стотине центара за припрему кадета.

Главни задатак покрета младих војника у Русији "Јунармије" јесте да се васпитавају здрави, патриотски настројени грађани, изјавио је јуче министар одбране Сергеј Шојгу.

- То што данас почиње јесте, према нашем мишљењу, одавно потребан и веома важан покрет за нашу земљу, покрет младих припадника армије - рекао је Шојгу.

Како каже, у Русији има више од 5.000 патриотских организација, оних које воле историју и желе њоме да се баве, оних који вјерују да земља има велику будућност, оних који вјерују у омладину, у ђаке, у нове генерације.

Према његовим ријечима, циљ покрета јесте да сваки млади војник чврсто вјерује у своју отаџбину, да воли своју домовину, да познаје своју историју, да се поноси подвизима очева и дједова и да разумије чему треба стремити.

Шојгу је додао да ће стотине центара за припрему кадета бити основане широм земље. Министар је истакао да ће кадети учествовати у свим могућим олимпијадама, такмичењима и конкурсима.

Слет, у којем поред кадета учествују и представници руководства Министарства одбране, Савјета Федерације, Државне думе Русије и других друштвених организација, око 500 делегата из 85 региона, одржава се у Конгресно-изложбеном центру "Патриот" у Москви.

Министарство одбране Русије одлучило је да оживи праксу из совјетске ере и покрене покрет младих војника "Јунармију" у оквиру којег ће школарци учити да склапају пушке, пролазе војне обуке, изучавају војну стратегију и историју, да се уче дисциплини, одговорности и моралним вриједностима, да развијају патриотски дух и јачају национално јединство.

Пилот пројекат "Јунармија" стартовао је у недјељу, 22. маја, у Јарославској области, али ће у пуном обиму пројекат почети 1. септембра. За младе "војнике" ће бити сашивена и униформа у зависности од тога у којем роду војске служе - пјешадији, морнарици, авијацији, десантним јединицама

Идеја је, како су навели у Министарству одбране, повезана са повећањем броја војно-патриотских удружења у земљи, а има за циљ да систематизује патриотске покрете, као и да одвоји дјецу од улице и свега оног негативног што улица носи.

Идеју о стварању "Јунармије" подржао је и руски предсједник Владимир Путин. Војне активности" ће бити одвојене од школских, а ступање у "Јунармију" биће добровољно.

Руска војска има робота војника

Руска војска је представила једно од својих нових појачања - робота војника. Хуманоидни робот, који носи надимак Иван терминатор, дио је пројекта руских научника "Челични човјек".

Овај и слични роботи ће мијењати војнике у областима гдје постоји велика опасност од експлозија, пожара, радијације и других опасности. Овог терминатора може да контролише оператер са удаљености од неколико километара, а на тијелу има сензоре који му омогућавају несметано кретање. Робот може да вози аутомобил, након што аутоматски скенира пут и утврди да ли постоје препреке. Када оператер обуче посебно одијело, робот Иван може да имитира његове покрете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана