Руси мотоциклима упадају у украјинске ровове (ВИДЕО)

СРНА
Foto: Танјуг/ АП

БИЈЕЉИНА - Руски војници Сјеверног војног округа, односно одред "Шторм" /Олуја/ 123. бригаде 2. армијског корпуса, користи мотоцикле за напад на украјинске позиције.

На објављеном снимку на друштвеним мрежама виде се борци овог одреда на Северском правцу како на мотциклима јуре кроз поља и затим се довозе до украјинских ровова и упадају у њих.

Такви напади код противника изазивају изненађење, а борцима овог одреда дају тактичку предност.

Оваква активност руске војске подсјећа на један од феномена ирачко-иранског рата, односно кориштење мотоциклистичких јединица.

Како наводи "ТВ Фронт", "мотоциклистички рат" је у периоду 1980-1988. године обиљежио половину иранских офанзива под именом "Свитање".

Међутим, главна разлика између иранских басиџа који су јурили мотоциклима марке "кавасаки" у односу на руске војнике јесте у томе што руски врше изненадни напад, односно препад, а Иранци, односно басиџи, вршили су разминиравање, односно правили пролазе у минским пољима.

Басиџи су елитна иранска јединица слична пасдаранима - имали су мотоцикле марке "јамаха" и "кавасаки".

Сваки други борац, осим аутоматске пушке, носио је и "РПГ 7" да би послије пролаза кроз минско поље, ако преживи, испалио пројектил ка првим противничким јединицама.

У осам година рата тако је страдало на десетине хиљада иранских младића од којих је већина била малољетна...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана