Русеф: Одлука о мом опозиву је пуч, жалићу се и вратићу се

Срна
Русеф: Одлука о мом опозиву је пуч, жалићу се и вратићу се

Бразилија - Смијењена бразилска предсједница Дилма Русеф одбацила је данашњу одлуку Сената о њеном опозиву као "парламентарни пуч" и најавила да ће жалити на ту одлуку, обећавши повратак своје Радничке партије на власт, јавиле су агенције.

"Одлучили су да прекину мандат предсједника који није починио никакав злочин. Осудили су недужну особу и извели парламентарни пуч", рекла је она у свом првом реаговању на одлуку, недуго након што је Сенат данас, са 61 гласом према 20, одлучио да је смјени са положаја због кршења буџетских закона.

Њен конзервативни противник Мишел Темер, који је донедавно био потпредсједник Бразила, а у међувремену је преузео руковођење земљом од маја када је она суспендована, вечерас ће положити предсједничку заклету и довршити мандат Русефове до 2018. године.

Русеф је изјаву дала у предсједничкој палати окружена својим присталицама, који су узвикивали "Темер напоље!", преноси АФП.

"Они мисле да су нас потукли, али греше... Вратићемо се. Вратићемо се да наставимо наш пут ка једном Бразилу у којем је народ суверен", поручила Русеф.

Она је позвала своје присталице да се боре против конзервативне агенде која је добила замајац њеним опозивом, поручивши им да ће оформити најснажнији и најактивнији опозициони фронт новој влади.

Како је истакла, њен опозив је напад на социјалне покрете и синдикате, као и на оне који се боре за своја права.

"Сада вам нећу рећи збогом. Сигурна сам да могу да кажем ''Видимо се ускоро''" , рекла је Русеф својим присталицама у Бразилији.

Данашњим гласањем у Сенату окончана је процедура опозива која је поларизовала ову латиноамеричку земљу и паралисала њену политику у протеклих девет мјесеци, јавиле су агенције.

Сенатори су данас, послије вишедневне расправе, гласали за опозив Русефове због незаконитог коришћења новца из државних банака како би подстакла јавне расходе.

Сенат је такође данас, одвојеним гласањем, одлучио да Русефовој неће бити забрањено да обавља јавне функције.

Обављање јавних функција јој је, иначе, према бразилском закону, могло бити забрањено у наредних осам година.

Русеф (68) је смијењена послије 13-годишње љевичарске владавине у највећој економској земљи Латинске Америке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана