Руководство “Амнестија” пало због оптужби запослених

Агенције
Руководство “Амнестија” пало због оптужби запослених

ЊУЈОРК - Већина руководећих позиција организације “Амнести Интернешенела” остаће упражњена након што је процурио узнемирујући извјештај о условима рада у тој свјетски познатој невладиној организацији која предузима акције у циљу заштите и промоције људских права.

“Бивши руководећи тим 'Амнести Интернешенела', који су сачињавала седморица директора, расформиран је те је све његове дужности преузео транзициони тим. Он ће радити све док се не попуне све позиције у новом четворочланом руководећем тиму, што очекујемо до краја 2019. године”, потврдио је портпарол АИја за ББЦ.

Како јавља ББЦ, један од запослених “Амнестија” описао је како тамо влада “токсична култура тајновитости и неповјерења”.

Објављено је да су седморица директора АИ-ја понудила своје оставке, а вјерује се како су њих петорица, чија су радна мјеста била у Лондону и Женеви, већ напустила организацију.

Лондонски лист “The Times” јавља да би требало да добију “издашне отпремнине”.

Главни секретар “Амнестија” Куми Наиду прошле године је наредио независну истрагу након што су двојица запосленика лани починила самоубиство.

ББЦ у извјештају о турбулентним догађајима у “Амнести Интерешенелу” подсјећа да се у мају 2018. у њиховој канцеларији у Паризу убио 65 годишњи Гаетан Муту. Оставио је опроштајно писмо у којем је проговорио о стресу који је доживио на свом радном мјесту те исцрпљености од претјераног рада. Истрага је показала како се “осјећао запостављеним и напуштеним”.

Само шест седмица касније себи је живот одузела и 28-годишња приправница у женевској канцеларији АИја Розалинд Мекгрегор. Самоубиство је извршила у свом породичном дому у британском Сарију.

Истрага је у њеном случају утврдила како су трагичном расплету претходили догађаји из приватног живота, али њена породица је одлучна у својим тврдњама да су у “Амнестију” могли учинити више како би помогли њеном менталном здрављу.

Током независне истраге испитано је 475 запослених, а резултати објављени прошле седмице откривају како су многи од њих свједочили о случајевима злостављања које су доживјели од својих шефова. Менаџери би на састанцима понижавали запослене те им, између осталог, говорили:

 ”Требало би да даш отказ. Ако останеш, твој живот ће бити биједан”. Откривени су и бројни случајеви расне и родне дискриминације, а однос запослених и директора описан је тврдњом “ми против њих”.

“У многим разговорима са запосленима радна култура у 'Амнестију' описује се као токсична још од хиљаду деветсто деведесетих”, наводи се у извјештају.

Синдикат запослених “Unite”, чији су чланови запослени у канцеларијама “Амнестија” широм свијета, каже како је један од троје запослених искусио злостављање на послу од 2017. године до сада.

“Амнести” није једина организација за људска права која се нашла на удару због третмана својих запослених.

Раније ове године открило се да је узнемиравање на радном мјесту честа појава и у “Оксфаму”, великој британској хуманитарној организацији, а прошле године се и организација “Save the Children” нашла у центру скандала након озбиљних оптужби због случајева сексуалног злостављања на радном мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана