Вриједност руске рубље вртоглаво расте - Исправљено

Срна
Foto: архива

ВАШИНГТОН - Руска рубља је од почетка године премашила 31 валуту и има највећи раст на свијету, јавила је агенција "Блумберг".

Према извјештају “Блумберга”, рубља је ојачала у односу на амерички долар за више од 11 одсто од почетка године.

На међународном тржишту валута, курс рубље показао је још већи раст, од око 12 одсто.

Руска валута је, према динамици раста, претекла бразилски реал, чија је вриједност скочила за готово девет одсто, док је на трећем мјесту мексички пезос, са повећањем од један одсто, наводи “Раша тудеј”, медиј у власништву руске владе, преносећи дио ове вијести.

Претходно је вриједност рубље у марту забиљежила историјски пад у односу на долар и евро, након што су САД и њихови савезници увели санкције Русији због инвазије на Украјину.

Ипак, очигледно је да мало ко може да профитира од такве вриједности рубље.

“Контроле капитала које је наметнула Русија претвориле су рубљу у валуту са најбољим резултатима ове године, иако мало људи може остварити профит на томе”, наводи “Блумберг”.

“Блумберг” истиче и да су стручњаци става да овакав скок вриједности руске валуте не одражава вриједност у стварном свијету.

“Стратези кажу да скок рубље није вјеродостојан јер су многе трговине валутама престале да тргују рубљом на основу тога што њена вриједност која се види на мониторима није цијена по којој се може трговати у стварном свијету”, истиче се у вијести ове америчке агенције.

Напредна Гоогле претрага за термин најјаче свјетске валуте показује да је најјача валута кувајтски динар, а затим бахреински динар, омански ријал, док је евро на седмом мјесту, а амерички долар на деветом. Руске рубље на овим листама нема.

Напомена:

Чланак и сам наслов су измјењени након што је у својој анализи раскринкавање.ба изнијело конкретне чињенице које указују да наслов текста не одговара чинјеницама те руска рубља није најјача валута на сцијету.  Иако је тачно да је рубља имала најбоље резултате ове године према Блумбергу, она није најјача.

Тачно је да је рубља валута с најбољим резултатима, односно највећим растом у поређењу с доларом на Блумберговој листи, али у чланку није нигдје објашњено да је то не чини најбољом у стварном свијету.

Сада су у чланку наведене све релевантне информације из којих се може закључити да је тачно да је руска рубља доживјела скок вриједности упркос санкцијама које бројне земље уводе Русији због војне интервенције на Украјину, али и да такво јачање рубље заправо не одражава њену вриједност, сам наслов прати текстм и одражав његов садржај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана