"Ризик без преседана" по испоруке гаса

Срна
"Ризик без преседана" по испоруке гаса

ПАРИЗ - Европа се суочава са "ризиком без преседана" када је ријеч о испорукама природног гаса ове зиме, након што је Русија обуставила већи дио испорука преко цјевовода, саопштила је данас Међународна агенција за енергетику /ИЕА/ у новом извјештају.

Европа би, због тога, могла да се нађе у ситуацији да почне да се надмеће са Азијом у набавкама течног природног гаса, којег већ сада нема довољно. Овај енергент је скупљи и транспортује се бродовима, наводи ИЕА.

Агенција додаје у кварталном извјештају да ће земље ЕУ морати да смање потрошњу гаса за 13 одсто преко зиме у случају потпуног прекида испорука из Русије због рата у Украјини.

Већи дио уштеде мораће да остваре домаћинства спуштањем температуре на термостатима за један степен и подешавањем ниже температуре у бојлерима, а уштеде ће морати да праве и индустрија и електропривреде, пише у извјештају.

ЕУ је у петак прогласила обавезну редукцију потрошње електричне енергије за најмање пет одсто у сатима када је струја најскупља.

Тренутно у Европу стиже само дио руског гаса у поређењу са ранијим количинама, а транспорт се одвија преко гасовода у Украјини према Словачкој и преко Црног мора и Турске према Бугарској. Друге двије руте у Балтичком мору, према Њемачкој и Пољској, су затворене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана