Рио Тинто се извинио због губитка радиоактивне капсуле у Аустралији

Танјуг
Foto: Агенције

КАНБЕРА - Кинеска компанија Рио Тинто се данас извинила због губитка високо радиоактивне капсуле негдје на 1.400 километара територије Западне Аустралије, док власти и даље траже ову опасну материју.

Извршни директор рударског гиганта Рио Тинто Сајмон Трот, саопштио је да компанија веома озбиљно схвата инцидент и извинио се што је изазвала забринутост јавности, преноси АП.

  „Свјесни да је ово очигледно веома забрињавајуће и извињавамо се због узбуне која је изазвана међу становништвом Западне Аустралије. Поред пуне подршке надлежним органима, покренули смо сопствену истрагу како бисмо утврдили како је капсула изгубљена у транзиту “, рекао је Трот.

Он је још рекао да је извођач радова квалификован да транспортује уређај и да је Гајгеров бројач потврдио да је у камиону прије него што је напустио рудник.

Полиција је утврдила да је инцидент био несрећан случај и да нема основа за кривичну пријаву, наводи АП.

Власти Западне Аустралије су започеле истрагу да би сазнале како је мала, али потенцијално смртоносна капсула која садржи радиоактивни Цезијум-137, супстанцу која се користи у рударству, нестала током транспорта из рудника Рио Тинта у складиште у Перту.

Потрага укључује стручњаке који скенирају ниво радијације из уређаја дуж путева које користе камиони, а власти су саопштиле да ће можда морати да се претражи цијела рута од 1.400 километара, наводи АП.

Капсула је била дио уређаја за који се вјерује да је пао са камиона док се 10. јануара транспортовао између пустињског рудника и града Перта.

Камион који је превозио капсулу стигао је у депо у Перту 16. јануара, а службе за ванредне ситуације су обавијештене о несталој капсули 25. јануара.

Капсула је димензија осам милиметара са шест милиметара, а становништво је упозорено да би могла случајно да се заглави у гумама њихових аутомобила.

"Излагање Цезијуму-137 може да изазове опекотине од радијације или мучнину", саопштило је Одјељење за пожаре и ванредне ситуације.  

Шеф здравствене организације Западне Аустралије Ендрју Робертсон је саопштио да дуготрајно излагање овој супстанци може да има посљедице на имунитет људи и да прозрокује малигна обољења.

Цезијум-137 је радиоактивни изотоп цезијума са периодом полураспада од 30, 2 године, а до његовог ослобађања у природу долази употребом нуклеарног оружја као и у случајевима несрећа у нуклеарним електранама, због чега представља велики ризик за животну средину, наводи Енциклопедија Британика.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана