Резултати анкете показали: Џо Бајден није испунио очекивања

Срна
Foto: Танјуг

ВАШИНГТОН- Џо Бајден није успио да консолидује своју политику нити је у САД дошло до промјена које је најваљивао, па његова популарност стално пада, а недавна анкета Универзитета Квинипек показала је да га подржава само 33 одсто грађана.

Суоченом са проблемом ширења вируса корона, са све више подијељеном Америком и вјероватним поразом од републиканаца на парламентарним изборима у новембру те губитком контроле над Конгресом, изгледа да је срећа 79. америчком предсједнику Џозефу Бајдену - окренула леђа.

Са већином од само једнога гласа у Сенату и једва нешто више у Заступничком дому, његов велики план инфраструктурних и социјалних издавања, назван "Билд Бек Бетер", постао је мртво слово на папиру - наводе агенције.

Под упитником је и законски пакет о гласачким правима који сматра потребним да би "спасио америчку демократију".

Бајден није успио да се помири са десницом нити да задовољи страначку љевицу код демократа.

Опада му подршка у САД, скоро у континуитету.

Једнако лоше стоји и у иностранству. Иако се неким страним челницима свиђа да САД не води Доналд Трамп, понижавајуће повлачење америчких војних снага из Авганистана био је јак ударац на међународну слику Бајдена.

Све то довело је до "горког буђења" у односу на дане када је Бијела кућа одисала идеализмом и када се говорило да ће Бајден бити попут свог хероја Френклина Рузвелта, који је водио Америку кроз Велику депресију 30-их година прошлог вијека.

"Многи су очекивали да ће Бајден, с обзиром на своје искуство и познавање односа у Вашингтону, постићи да држава опет функционше", наводи Лара Браун, директор Факултета за политички менаџмент при Универзитету "Џорџ Вашингтон", а преноси АФП.

Још увијек је могућ сценарио у којем Бајден излази као побједник, али за тако нешто потребно је испунити многе услове.

Потребно је да се пандемија "испуше", економија стабилизује, инфлација попусти и да Бајденове демократе успију на вријеме да преокрену законодавне поразе и спремни дочекају парламентарне изборе.

Ове године је, међутим, вјероватнији наставак унутарстраначких борби у Демократској странци те побједа републиканаца на изборима у новембру када би могли освојити један или оба дома парламента.

У том случају, повећали би се изгледи да се Доналд Трамп окуша на предсједничким изборима 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана