Рекордна потрошња држава ЕУ за одбрану у 2020. години

Танјуг
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ – Државе Европске уније потрошиле су скоро 200 милијарди евра (225 милијарди долара) на одбрану у 2020. години, највише откако је 2006. почела да се води та евиденција, али су заједничка улагања влада у тој области пала, објавила је данас Европска одбрамбена агенција (ЕДА).

Ова агенција ЕУ, која помаже земљама европског блока развој њихове војне моћи, саопштила је да је укупна потрошња земаља чланица, са изузетком Данске која је одлучила да не учесвтује у војним пројектима ЕУ, достигла 198 милијарди евра, што је повећање од пет посто у односу на 2019, преноси Ројтерс.

Расходи за одбрану износили су 1,5 процената економске производње 26 држава ЕУ, што је добродошао износ за НАТО алијансу предвођену САД-ом, које су тражиле од својих савезника да војна потрошња износи два посто бруто домаћег производа. Већина чланица ЕУ је део НАТО-а, али желе да буду у могућности да делују независно од Сједињених Држава када је то потребно. Заговорници јачања одбрамбене снаге ЕУ кажу да су томе допринјели бројни разлози - излазак Британије из блока, приоритети политике бившег америчког предсједника Доналда Трампа „Америка на првом мјесту“ и слабост држава на европским границама. Међутим, извештај ЕДА-е показује пад кооперативне потрошње упркос војном споразуму ЕУ потписаном крајем 2017. с циљем да се удруже ресурсе и оконча ривалство између националних индустрија која је слабила досадашње одбрамбене напоре.

Према подацима из извјештаја, заједничке набавке опреме су пале за 13 одсто у односу на 2019. годину, на 4,1 милијарду евра, што је трећа најнижа вриједност у евиденцији агенције.

При куповини војне опреме прошле године, владе ЕУ су углавном саме склапале уговоре, игноришући обавезу преузету пактом из 2017. да се нешто више од трећине таквих набавки обавља заједно са другим чланицама

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана