Рaсте глобална продаја оружја

Анадолија
Рaсте глобална продаја оружја

ШТОКХОЛМ – Обиљежавајући седму годину узастопног раста, продаја 100 највећих свјетских произвођача оружја достигла је 592 милијарде долара у 2021. години, објавио је у Штокхолмски институт за истраживање мира (СИПРИ).

Стотину највећих свјетских компанија за производњу оружја продало је тешко наоружање и војне услуге у вриједности од 592 милијарде долара у 2021, што је повећање од 1,9 офсто у односу на годину раније.

Поновно повећање је веће него 2020, али испод просјечног повећања у четири године прије пандемије вируса корона.

Сједињене Америчке Државе (САД) и даље су домаћини највећем броју компанија које су рангиране међу 100 најбољих јер је продаја оружја 40 америчких компанија износила 299 милијарди долара.

Од 2018. године, пет најбољих компанија налази се у САД, док су једна британска и четири кинеске компаније остале међу 10 најбољих.

Прва компанија на листи била је Lockheed Martin, чија је укупна продаја прошле године износила 60,34 милијарде долара, а слиједе је Rexton Technologies (41,85 милијарди долара) и Боинг (33,4 милијарде долара).

Од 100 најбољих компанија, 27 је имало сједиште у Европи, а њихова продаја комбинованог оружја износила је 123 милијарде долара.

Директо а СИПРИ-јевог програма војних издатака и производње оружја Lucie Beraud-Sudrea рекла је да су проблеми у ланцу снабдијевања имали озбиљан утицај на продају оружја прошле године.

Дотичући се руско-украјинског рата, у извјештају се наводи да је производња оружја руских фирми порасла, упркос проблемима везаним за приступ полуводичима и санкцијама.

На листи 100 најбољих налазило се шест руских фирми, чија је укупна продаја достигла 17,8 милијарди долара.

-Осам кинеских компанија за производњу оружја имало је укупну продају оружја од 109 милијарди долара - наведено је у извјештају.

Двије турске фирме су такође биле укључене на листу - Аселсан (2,16 милијарди долара) и Turkish Aerospace (1,2 милијарде долара).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана