Расте број жртава у насиљу банди на Хаитију

Танјуг
Расте број жртава у насиљу банди на Хаитију

ПОРТ-О-ПРЕНС - Од јануара до марта ове године више од 2.500 људи је убијено или повријеђено у насиљу банди на Хаитију, што је 53 одсто више него у посљедња три мјесеца 2023, саопштила је Интегрисана канцеларија Уједињених нација на Хаитију (БИНУХ).

Најмање 590 људи страдало је током полицијских операција, од којих су 141 особу убили представници закона, наводи се у извјештају.

Већина насилних инцидената догодила се у главном граду Порт-о-Пренсу, док је најмање 438 људи киднаповано широм западног департмана и пољопривредног региона Артибоните, преноси Ројтерс.

Стотине хиљада људи интерно је расељено због насиља банди, процјењују УН.

Упркос критикама Свјетске организације, земље попут Сједињених Америчких Држава и сусједне Доминиканске Републике и даље депортују мигранте назад на Хаити.

Насиље банди ескалирало је 29. фебруара, када је премијер Ариел Анри отпутовао у Кенију како би ургирао за међународну безбедносну мисију, али је неколико дана касније поднио оставку под притиском САД.

Банде су "промијениле своју тактику" усмјеравајући нападе на јавне институције и стратешку инфраструктуру, као што су главна лука и највећи аеродром.

Најмање 22 полицијске зграде су опљачкане или запаљене, а 19 полицајаца је убијено или повријеђено, а путеви су блокирани, што погоршавају кризу у области здравствене заштите и снабдијевања.

У извјештају УН су поновљени позиви на брже распоређивање планиране безбедносне мисије, коју је Анри затражио 2022. и која је одобрена прије више од шест мјесеци, али је стављена на чекање до нове владе.

Такође се позива на јачање напора да се блокира трговина оружјем, обезијбеде руте за испоруку кључне робе и спроведу рехабилитациони програми за децу регрутовану у банде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана