Распадом Шенгена била би угрожена и Еврозона

Срна
Распадом Шенгена била би угрожена и Еврозона

Брисел - Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је данас да ће еврозона бити угрожена уколико дође до распада Шенгенске зоне и ако чланице уведу контроле граница.

Јункер је у обраћању Европском парламенту у Стразбуру упозорио да, уколико би се дозволило урушавање Шенгенског система, то би имало политичке посљедице по друге пројекте ЕУ, укључујући еврозону.


"Уколико дух Шенгена оде са наших територија и из срца, нећемо остати само без тог споразума. Еврозона нема смисла у случају неуспјеха Шенгена. То је један од камена темаљаца европске конструкције. Шенгенски споразум је дјелимично угрожен и они који вјерују у Европу и њене вриједности, принципе и слободе, морају покушати да га спасу", нагласио је Јункер.

Нешто раније, њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је да су квоте за распоређивање избјеглица широм европског блока неопходне као дио "политичког рјешења" за очување Шенгена.

"Распоређивање избјеглица у складу са економском снагом и другим условима, те спремност за сталне системе дистрибиције, одлучиће да ли ће се Шенгенска зона одржати на дугорочном нивоу", сматра Меркелова.

Шенгенска зона је под великим притиском пошто је више стотина хиљада миграната бјежећи од рата и сиромаштва на Блиском истоку и у Африци прешло преко јужне европске границе у потрази за бољим животом у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана