“Рајнметал” спреман да повећа производњу тенковске муниције

Срна
“Рајнметал” спреман да повећа производњу тенковске муниције

ДИЗЕЛДОРФ - Немачки произвођач оружја “Рајнметал” спреман је да значајно повећа производњу тенковске и артиљеријске муниције како би задовољио велику потражњу у Украјини и на Западу, рекао је извршни директор ове компаније Армин Папергер.

“Можемо да произведемо 240.000 комада тенковске муниције 120 милиметра годишње, што је више него што је потребно цијелом свијету”, рекао је Папергер у интервјуу за Ројтерс.

Он каже да капацитет за производњу артиљеријске муниције калибра 155 милиметара може да се повећа на 450.000 до 500.000 годишње, чиме би “Рајнметал” постао највећи произвођач обје врсте муниције.

Папергер је рекао да ће нова производна линија за муницију средњег калибра, коју користе њемачки противваздушни тенкови “Гепард” у Украјини, на примјер, почети са радом до средине године.

“У исто вријеме “Рајнметал” је у преговорима са америчком компанијом жЛокид мартинж која производи вишецјевне бацаче ракета ХИМАРС, који се нашироко користе у украјинској војсци”, рекао је Папергер.

Он је додао да је могуће да производња ХИМАРС-а почне у Њемачкој.

Папергер је интервју дао уочи планираног састанка шефова њемачке војне индустрије са новим министром одбране Борисом Писторијусом на којем ће бити разговарано о убрзању набавке оружја и повећању залихе муниције на дужи рок, након што је скоро годину дана донација оружја Украјини исцрпило залихе њемачке војске.

“Рајнметал” производи низ војних производа, али је вјероватно најпознатији по производњи топа од 120 милиметара за тенк “Леопард 2”.

Потражња за овом муницијом је порасла након почетка руске војне операције у Украјини у февруару прошле године, и то не само због њихове масовне употребе на бојном пољу, већ и због тога што западне војске попуњавају сопствене залихе, припремајући се за оно што виде као појачану пријетњу из Москве.

Њемачка већ мјесецима покушава да пронађе нову муницију за тенкове “Гепард” коју је њена сопствена војска деактивирала 2010. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана