Радници Амазона од умора спавају на ногама

Глас Српске
Радници Амазона од умора спавају на ногама

Вашингтон - Радници у компанији „Амазон“, чији је власник најбогатији човјек на свијету Џеф Безос, падају с ногу покушавајући да остваре нереална очекивања која су пред њих постављана.

Безос је недавно постао први човјек у модерној историји чије је богатство прешло 100 милијарди долара, а његова компанија „Амазон“ већ месецима је на удару критика да раднике приморава на бруталан рад у нељудским условима.

„Сандеј мирор“ одлучио је да провјери те тврдње и тајно послао свог новинара да ради у највећем „Амазоновом“ складишту у Европи. Истрага је показала да су критике чак и похвалне за стварно стање на терену.

„Амазоново“ складиште у Ексесу највеће је складиште за паковање у Европи. Величине је 11 фудбалских терена са капацитетом од 1,2 милиона испорука годишње.

Управо у том складишту запослио се репортер британског таблоида Енди Шелби.

Током пет седмица, колико је трајала његова истрага, радио је као и сви остали, разговарао са запосленима и закључио да радници „Амазона“ пате и психички и физички покушавајући да остваре нереална очекивања која су пред њих постављана.

Складиште у Ексесу нема природног свјетла, па радници не знају да ли је дан или ноћ. У складишту камере прате сваки корак запослених који морају да обраде и до 300 примјерка за сат времена, а уколико у томе не успију, екрани их опомињу.

Исцрпљени радници прекривају сатове да не би видјели колико дуго су на послу и ван својих смјена. До тоалета морају да ходају више од пола километара, а према извјештају инсајдера „Сандеј мирора“ неке од његових колега биле су толико уморне током 55 сати дуге радне седмице да се дешавало да заспе на ногама.

- Они који нису могли да испрате тешке циљеве добили су отказ - каже репортер „Сандеј мирора“.

Радници тврде да су исцрпљени и да „их убијају“, а један од њих на табли за жалбе у складишту написао је: „Зашто нам не дозвољавате да сједнемо када је мирно и нема посла? Ми смо људи, нисмо робови ни животиње.“

Први на „Форбсовој“ листи

Оснивач компаније „Амазон“ Џеф Безос преузео је у јулу ове године мјесто Била Гејтса и он је сада најбогатији човјек на свијету са богатством од већим од 100 милијарди долара.

Након раста цијена акција „Амазона“ за 2,5 одсто Безосово богатство премашило је Гејтсово, који је суоснивач „Мајкрософта“, за 1,4 милијарде долара, објавио је лист „Форбс“.

Безос (53) посједује око 17 одсто акција у „Амазону“, чија вриједност сада премашује 500 милијарди долара. Безосов „Амазон“ основан је 1994. године, а данас се налази на четвртом мјесту највреднијих компанија на свијету, испред које су само „Епл“, „Алфабет“ и „Мајкрософт“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана