Путин: Запад и даље диже зидове

Агенције
Путин: Запад и даље диже зидове

МОСКВА - Предсједник Русије Владимир Путин рекао је данас да је позиција Русије по питању Украјине исправна, а за западне партнере да су и послије пада Берлинског зида наставили да дижу нове, без обзира на покушаје Русије да сарађује са свијетом.

Говорећи на редовној годишњој конференцији за новинаре у Москви о односима са Западом, он је рекао: "Увијек ће покушати да медвједа (симбол Русије) ставе под ланац. Можда би требало да медвједа оставе на миру. Ми само бранимо свој суверенитет и независност."

"Западни партнери су одлучили да су они империја, а сви остали вазали. Нису престали да дижу зидове упркос сви нашим покушајима да сарађујемо са Европом и свијетом. Најбољи начин је, међутим градити јединствено безбједносно пространство и економске слободе", рекао је Путин на годишњој конференцији за новинаре.

Како је додао, ма шта Русија радила, она наилази на опонирање западних партнера.

Када је ријеч о ситуацији у Украјини Путин каже да ако Кијев жели мир, онда мора да уважава интересе грађана Донбаса, као и да је Русија спремна да буде посредник за почетак дијалога у Украјини.

"Криза у Украјини мора да буде ријешена политичким средствима", истакао је он, додавши да ће Русија наставити да помаже Донбас.

"Економска блокада Донбаса је пут без перспективе", поручио је Путин.

Према Путиновим ријечима, у Украјини се боре добровољци, а они нису плаћеници.

Он је такође додао да Москва не сумња у намјеру украјинског предсједника да нормализује ситуацију у Украјини.

"Али он није сам у Украјини. Има гласова за решење проблема путем силе", рекао је Путин.

У Русији немогући дворски преврати

Руски предсједник Владимир Путин поручио је данас да у Русији нису могући дворски преврати.

"У Русији су немогући дворски преврати, јер нема дворова. Стабилност у земљи заснована је на подршци народа", рекао је Путин на редовној годишњој конференцији за новинаре у Москви.

Он је, такође, одговарајући на питање ТВ водитељке Ксеније Собчак, рекао да се нико од представника власти не бави организацијом прогона представника опозиције.

Собчак је кћерка блиског пријатеља Путина, иначе мајора, а сама је учествовала у протестима против Путина.

"Хоћу да вас увјерим да се нико није бавио организацијом прогона против људи који се не слажу с нашим потезима у Украјини, на Криму или унутрашњим питањима", рекао је он.

Путин је такође рекао да је веома танка линија између "пете колоне" и опозиције, истичући да представници "пете колоне" заступају интересе неке друге државе.

Акредитовано 1.259 новинара

На десетој, јубиларној, конференцији, која је почела у подне по московском времену, неће бити ограничења ни по питању тема, ни у погледу времена, преноси Тасс.

Руска агенција указује и на чињеницу да се конференција одржава у атмосфери знајчајних финансијско-економских проблема и ескалације ситуације на међународном плану, због чега су очекивања од разговора са предсједником Русије изузетно велика.

Путинов представник за штампу Дмитриј Песков најавио је да ће предсједник одговорати на питања онолико дуго колико буде сматрао да је потребно и да се не јури за постизањем некаквог рекорда.

Најдужа до сада конференција била је она 2008. и трајала је 4 сата и 40 минута.

Према његовим ријечима, право да постави питање Путину има 1.259 акредитованих новинара.

"Није било никаквих ограничења када је ријеч о акредитацијама. Напротив, има новинара који специјално долазе из иностранства због ове конференције и за њих је МИП издавао визе", рекао је Песков, додавши да се нада да ће бити и украјинских новинара.

Према његовој процјени, главне теме биће економска ситуација у земљи, прије свега шта се то догађа са рубљом, цијенама и које мјере планира да примјени руско руководство, као и међународне теме, у првом реду Украјина.

Путинов разговор са новинарима симултано се преводи на енглески, француски и њемачки језик, а директно га преносе три ТВ и три радио-станице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана