Путин: Задржати статус водеће нуклеарне и свемирске силе

Срна
Путин: Задржати статус водеће нуклеарне и свемирске силе

ЕНГЕЛС - Русија мора задржати статус водеће нуклеарне и свемирске силе, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

Он је данас посјетио град Енгелс на југу Русије, гдје је совјетски космонаут Јуриј Гагарин слетио након историјског првог лета у свемир лета који је трајао 108 минута. Гагарин је за то вријеме направио један круг око Земље.

“У новом, 21. вијеку, Русија мора да задржи статус водеће нуклеарне и свемирске силе, јер је сектор свемира директно повезан са државном одбраном”, рекао је Путин током састанка Владе Русије о развоју свемирског сектора.

Путин је радницима и ветеранима свемирског сектора Русије честитао Дан космонаута и 60. годишњицу од првог човјековог лета у свемир.

“Увијек ћемо бити поносни на то што је наша земља отворила пут ка свемиру и што је наш земљак био пионир на том великом путу”, истакао је Путин.

Руски лидер нагласио је да је дужност Руса да се сјећа генерације истраживача свемира, те да одаје почаст храбрости космонаута који су се, упркос ризику, усудили да истраже непознато, као и онима који су развили јединствене свемирске системе и возила, који су обучавали посаде за рад у орбити и свима онима који су уложили труд и таленат у постављање основе и надоградњу свемирског потенцијала Русије, јавио је ТАСС.

Према његовим ријечима, дужност Русије је да настави да тежи ка достизању високих стандарда које су поставили “пионири у свемиру”.

Путин је додао да је више од 50.000 људи млађих од 35 година тренутно запослено у свемирском сектору Русије и позвао на напоре да се још младих људи укључи у сектор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана