Путин: Умјерени конзервативизам и замјена за капитализам

Срна
Foto: Агенције

МОСКВА - Руски предсједник Владимир Путин промовисао је нову националну стратегију која подразумијева да је Русија умјерено конзервативна земља, спремна да штити своје национално и историјско насљеђе и да одбацује нове западне вриједности и нове идеологије које јој се намећу, процјењује "Геополитика".

Тиме је Путин Русију дефинитивно одвојио од Запада и његовог друштвеног и идеолошког модела. УМЈЕРЕНИ КОНЗЕРВАТИВИЗАМ Путинов говор на недавној Међународној конференцији дебатног клуба "Валдај" у Сочију, према многим политичким аналитичарима, означио је прекретницу и сигурно ће постати предмет многих анализа.

Руски лидер је најавио стварање нове руске идеологије /умјерени конзервативизам/ и промјену економског модела, односно крај капитализма. "Конзервативизам није оно што омета пут према врху и корачање напријед, већ оно што спречава да се иде назад и према доље, према хаосу", поручио је Путин. Он је објаснио да нови конзерватизам значи узимање позитивних ствари из прошлости и кретање, полако и опрезно, према будућности, без наглих и револуционарних потреса, као и без разних биолошких, социјалних и филозофских експеримената. ПУСТИТЕ ДЈЕЦУ НА МИРУ Путин је посебно одбацио ударе на породицу, на дјецу којој се на Западу данас још од вртића намеће да сама одлучују о томе желе ли бити мушко, женско или нешто треће.

Руски лидер је поручио да такви захтјеви према дјеци улазе и у сферу "кривичне одговорности против човјечности, јер дјеца не могу да доносе такве одлуке, а то зна сваки дјечији психолог". Одузимају им се родитељи, односно укидају појмови "отац" и "мајка" и уводе бројни други експерименти под формом наводних научних достигнућа односно "напретка". "Коме се то свиђа нека тако ради. То је њихово право и ми у то не улазимо.

Али, не улазите ни ви у наше", поручио је Путин. Он је навео да Русија такве идеологије неће прихватити нити их спровести у свој правни поредак кроз нова законска или уставна рјешења. КРАЈ КАПИТАЛИЗМА И НОВИ МОДЕЛ Како коментарише "Геополитика", Путин у вријеме глобалне геополитичке борбе схвата важност идеологија за хомогенизацију нације, односно погубност за државу и нацију када идеологија не постоји и када долази до изгубљености и лутања, прије свега младих. Такође, Путин је изазвао снажан утисак ставом да је савремени капиталистички модел економског развоја пао у тешку кризу и да излаза из ње нема, те да је у блиско вријеме неопходно пронаћи нову формулу за развој економије како у Русији тако и у цијелом свијету која се не смије ослањати на стари капиталистички модел.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана