Путин тражи закон о забрани изједначавања улоге СССР-а и нацистичке Њемачке

Срна
Путин тражи закон о забрани изједначавања улоге СССР-а и нацистичке Њемачке

МОСКВА - Руски предсједник Владимир Путин препоручио је државној Думи, доњем дому руског парламента, да током прољећног засједања сачини приједлог закона о забрани изједначавања улога у јавности Совјетског Савеза и нацистичке Њемачке током Другог свјетског рата.

- Препоручујем руској државној Думи да уз помоћ руског организационог одбора "Побједа" припреми за разматрање током прољећног засједања нацрт савезног закона "О имортализацији побједе совјетског народа у Великом отаџбинском рату 1941-1945" којим се уводи забрана јавног изједначавања улоге Совјетског Савеза и нацистичке Њемачке током Другог светског рата (1939-1945) - објављено је на сајту Кремља послије састанка Савјета за културу и умјетност.

Питање побољшања законодавних мјера у смислу забране изједначавања циљева и дјеловања Совјетског Савеза и нацистичке Њемачке у октобру 2020. године покренула је шеф Одбора за културу државне Думе Елена Јамполска на састанку Савјета за културу и умјетност.

Путин је одобрио тај приједлог, уз напомену да се то мора учинити веома пажљиво, као и да је неопходно развити механизме "за заштиту истине о нашој врло недавној прошлости", пренио је ТАСС.

Претходно је Јамполска саставила одговарајући приједлог закона који још није поднијет државној Думи.

Закон укључује одредбу о забрани "јавних иступа или публикација које изједначавају циљеве, одлуке и акције совјетског руководства, команде и припадника војске са циљевима, одлукама и акцијама руководства нацистичке Њемачке, као и команде и трупа нацистичке Немачке и Сила осовине".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана