Милановић, Пленковић: Важна равноправност три конститутивна народа

Срна
Милановић, Пленковић: Важна равноправност три конститутивна народа

БРИСЕЛ - Највиши званичници Хрватске данас су на састанку Савјета ЕУ за спољне послове у Бриселу, у склопу двочасовне расправе о западном Балкану, истакли важност равноправности три конститутивна народа у БиХ.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић и предсједник Владе Андреј Пленковић изнијели су јединствен став када је ријеч о елиминацији било које врсте дискриминације у изборном процесу у БиХ, преноси ХРТ.

Милановић сматра да треба инсистирати на промјенама.

“Треба правити перманентни притисак, а Хрватска као чланица ЕУ то може и мора се поштовати Дејтон, само то. Дејтон је далеко од савршеног, али испод тог стандарда не можемо ићи. То је интерес Хрватске, ја га тако видим и то је сигурно интерес Хрвата у БиХ”, нагласио је Милановић.

Пленковић сматра да о промјенама у изборном процесу треба постићи консензус странака у БиХ.

“Мислим да је прије свега на институцијама и политичким странкама у БиХ да о тој теми постигну консензус. То није рјешење које ће се моћи наметнути од било кога из вана. Сви они који желе добро БиХ, а ми сигурно желимо, сматрају да се та врста одговорности у четвртој деценији слободе може догодити и у БиХ”, истакао је Пленковић.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ рекао је да су се министри спољних послова ЕУ сагласили да БиХ ову годину треба да искористи за убрзање изборних и уставних реформи.

Борељ је рекао на конференцији за новинаре, након састанка шефова дипломатије ЕУ, да ће Брисел те напоре подржавати свакодневним ангажовањем специјалног представника ЕУ у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана