Путин одобрио нову доктрину о употребу нуклеарног оружја

Срна
Путин одобрио нову доктрину о употребу нуклеарног оружја

МОСКВА - Руски предсједник Владимир Путин одобрио је нову државну доктрину о употребу нуклеарног оружја, у којој се, између осталог каже да ће Русија бити спремна да употреби нуклеарно наоружање или друга војна средства масовног уништења уколико се слично наоружање буде користило против ње или њених савезника.

То се предвијда и уколико се суочи са не-нуклеарном агресијом која представља претњу по државу или удар на руске одбрамбене нуклеарне капацитете, извијестила је данас агенција ТАС.

Путин је данас потписао декрет којим се одобрава примјена нове државне доктрине о употреби војних нуклеарних капацитета Русије.

У документу се наводи да руски предсједник сме, уколико је то неопходно, да информише војску, политичко руководство других земаља или међународне организације о спремности да употреби нуклеарно наоружање, о одлуци да ће употребити то исто наоружање, као и о чињеници да је нуклеарно наоружање већ употребљено.

“Државна политика о употребу нуклеарног наоружања је дефанзивна с циљем да се у приправности држе нуклеарни потенцијали на нивоу који ће обезбједити нуклеарно одвраћање и гарантовати државни суверенитет и територијални интегритет Русије”, наводи се у декрету.

“На агресију одговара тоталитет руских војних капацитета, у које спада и нуклеарно наоружање”, прецизира се у документу и указује да сваки потенцијални непријатељ мора бити у неизвесности о јачини, времену и мјесту могућих руских нуклеарних удара.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана