Путин: Оборили авион због трговине нафтом са ИД

Агенције
Путин: Оборили авион због трговине нафтом са ИД

Руски предсjедник Владимир Путин изјавио је да је Турска оборила руски авион сухој-24 како би заштитила своју трговину нафтом са Исламском државом, преноси АФП.

Како се наводи, Русија је прикупила додатне обавjештајне податке који показују да нафта из постројења под контролом Исламске државе након тога иде у Турску.

"Имамо разлога да вjерујемо да је одлука да се обори наш авион донијета са жељом да се заштите линије испоруке нафте ка турској територији, односно према лукама из којих се она истоварује у танкере", рекао је Путин.

Одговарајући на питање да ли Москва жели широку анти-терористичку коалицију, Путин је одговорио да је Кремљ увијек подржавао ту идеју.

"Међутим, то се не може урадити док неки настављају да користе терористичке организације за своје непосредне циљеве", рекао је Путин, преноси ТАС С.

Руски предсједник је нагласио да се финансијска подршка терористима у Сирји наставља.

"Недавно смо имали додатне извјештаје који потврђују да се нафта са територија које контролише Исламска држава испоручује Турској у великим количинама", навео је Путин.

"Има основа да сумњамо да је одлука да се сруши наш авион била мотивисана жељом да се заштити траса испоруке нафте до лука гдје се укрцава на танкере, а да је одбрана Туркмена била само изговор", казао је руски предсједник.

Турска је 24. новембра изнад турско-сиријске границе оборила руски војни авион, наводећи да је повредио турски ваздушни простор, што је званична Москва негирала.

Ердоган спреман да поднесе оставку

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да је спреман да поднесе оставку, уколико буду потврђене твдње да је Турска откупљивала нафту од терористичке организације "Исламска држава".
Руски предсједник Владимир Путин рекао је раније да Москва има доказе да је летјелица оборена ради заштите достављача нафте из терористичке организације "Исламска држава" и да је црно злато извожено у Турску на индустријском нивоу.

Путин је нагласио да се финансијска подршка терористима у Сирији наставља.

"Недавно смо добили додатне извјештаје који потврђују да је нафта са подручја под контролом жИсламске државеж испоручена у Турску на индустријском нивоу. Имамо све основе да сумњамо да је одлука о обарању авиона мотивисана намјером да се осигурају руте испоруке нафте у луке у којима се товари на танкере", додао је руски предсједник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана