Путин: Надамо се да ће НАТО размотрити иницијативе Москве

Срна
Путин: Надамо се да ће НАТО размотрити иницијативе Москве

МОСКВА - Русија се нада да ће НАТО размотрити иницијативе Москве чији је циљ деескалација тензија између двије стране, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

Он је у видео-поруци упућеној учесницима и гостима Девете конференције о међународној безбједности у Москви рекао да Русија не може да не буде забринута због јачања војног присуства НАТО-а близу руских граница.

"Наравно, не можемо да не будемо забринути због бескрајног јачања војних капацитета и надограђивања инфраструктуре НАТО-а близу руских граница, као и због чињенице да Алијанса одбија да на конструктиван начин размотри наше приједлоге о смањењу тензија и ризика од непредвиђених инцидената", истакао је Путин.

Путин је нагласио да очекује да ће на крају превагнути здрав разум и жеља за развијањем конструктивних односа, пренио је ТАСС.

Према ријечима руског предсједника, циљеви напора Русије су смањење ризика, обезбјеђивање предвидљивости и рјешавање несугласица путем дијалога и конкретних споразума, укључујући оне на пољу контроле оружја.

Путин је навео да би приликом новог "изједначавања безбједности" требали да се узму у обзир сви фактори који утичу на стратешку стабилност у међусобним односима.

Руски лидер убијеђен је да политичка воља и спремност на компромисе могу да донесу позитиван резултат, а као примјер тога навео је продужетак Новог споразума о смањењу арсенала стратешког наоружања (СТАРТ) између Русије и САД до 2026. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана