Путин: Јефтинији гас за Италијане јер имају дугорочне уговоре

Танјуг
Foto: Архива

МОСКВА - Руски предсједник Владимир Путин оцијенио је данас да су Русија и Италија одржале и током периода пандемије висок ниво економске сарадње.

"Пословне контакте је отежала пандемија вируса корона, а и укупна нестабилна ситуација у свјетској економији свакако није била подстицајна за реализацију нових пројеката и иницијатива. Ипак, са задовољством се може констатовати да су наше земље успјеле да одрже економску сарадњу на прилично високом нивоу", рекао је Путин на састанку са италијанским привредницима у Москви.

Лидер Русије је такође истакао да италијанске енергетске компаније настављају да раде са Гаспромом на основу дугорочних уговора и да зато могу да купују гас по знатно нижим цијенама од тржишних, које су значајно порасле због хладне зиме и мање понуде од потражње, преноси агенција Тас.

Путин је навео да Русија ради на концепту развоја енергетског сектора с водоником и да би могла да постане један од највећих свјетских произвођача и извозника водоника до 2035.

"У наредним годинама треба да почне реализација пилот пројеката који се односе на производњу водоника с ниским нивоом емисије гасова са ефектом стаклене баште и његову употребу у секторима енергетике, саобраћаја и индустрије“, додао је он.

Шеф руске државе је такође информаисао италијанске привреднике да се раст руског бруто домаћег производа (БДП) у 2021. години процјењује на око 4,5 одсто, и поручио да подршка макроекономској стабилности земље остаје приоритет руских власти.

"Сматрамо да је макроекономска стабилност кључни фактор привлачности Русије као инвестиционе дестинације и намјеравамо да и даље дајемо приоритет и пуну пажњу и подршку истој“, рекао је Путин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана