Путин испунио обећање старо 20 година

Агенције
Путин испунио обећање старо 20 година

Москва - Предсједник Русије Владимир Путин испунио је обеćање које је дао прије 20 година - попио је чашицу вотке коју је одбио и оставио нетакнутом током своје посјете Дагестану у августу 1999. године.

Путин се састао са учесницима народног устанка који су учествовали у борбама у Дагестану у августу и септембру 1999. године. Након што је изговорио поздравне ријечи и присјеćајуćи се некадашњих догађаја, шеф државе је завршио свој говор подизањем чашице вотке и испијањем до дна.

Ових дана у Дагестану се обиљежава 20. година од упада терориста у Чеченију и њиховог пораза. Путинов долазак у Ботлихски регион Дагестана два дана након што је именован за вршиоца дужности премијера прилично је подигао морал становништва.

Тада се, током састанка Путина и војних генерала, догодила чувена анегдота са чашицом алкохола. Након Путиновог обраćања, сви су подигли чаше у здравицу, а он ју је лупио о сто и рекао: “А пиćемо кад побиједимо”.

На овогодишњој конференцији “Директна линија са Владимиром Путином”, предсједника су подсјетили на овај догађај. Путин је тада обеćао да ćе попити чашу коју је оставио нетакнутом у августу 1999. године.

Мета терориста под командом Шамила Басајева и Хатаба прогласила је “ослобађање” муслимана. У нападу је, према подацима ФСБ Русије, погинуло више од 280, а рањено више од 800 војника, припадника полиције и цивила.

Више од 70 особа осуђено је за напад на Дагестан. Ликвидирано је седам особа, укључујуćи Басајева и Хатаба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана