Путин и Трамп: Одлучни да побиједимо ИД

Танјуг
Путин и Трамп: Одлучни да побиједимо ИД

Да Нанг - Предсједници Русије и САД, Владимир Путин и Доналд Трамп, данас су накратко разговарали на маргинама другог дана самита Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕЦ) у Вијетнаму и потврдили заједничко саопштење о Сирији, преноси ТАС С.

У саопштењу пише да предсједници потврђују одлучност у борби против Исламске државе како би дошло до коначне побједе над њом, као и да поштују суверенитет, независност и територијални интегритет Сирије.

Наводи се да у том саопштењу пише да за сукоб у Сирији не постоји војно рјешење и да су се двојица предсједника договорила да коначно политичко рјешење сукоба у Сирији треба да буде у оквиру Женевског процеса и у складу са резолуцијом Савјета безбједности УН број 2254.

ТАС С наводи да је заједничким саопштењем договорен наставак коришћења постојећих канала војне комуникације како би се осигурала безбједност америчких и руских војника, као и да би се спријечили опасни инциденти са партнерским снагама које се боре против Исламске државе.

Предсједници су потврдили важност зона деескалације у Сирији као привремене мјере за смањење насиља и стварање услова за мирно рјешење за земљу, а у саопштењу пише и да су Трамп и Путин разговарали о формирању зоне деескалације на југозападу Сирије, о чему су се договорили током састанка одржаног 7. јула у Хамбургу.

ТАС С наводи да су двојица предсједника позвали све државе чланице УН да наредних мјесеци повећају хуманитарну помоћ Сирији, као и да су похвалили меморандум од 8. новембра о Надзорном центру у Аману који су потписали САД, Русија и Јордан са циљем подршке успјеху иницијативе за прекид ватре у јужној Сирији.      

Наводи се да су овај документ спремили стручњаци две земље и да су га прије Трампа и Путина потврдили руски министар спољних послова Сергеј Лавров и амерички државни секретар Рекс Тилерсон.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков казао је да је саопшење о Сирији спремљено специјално за састанак лидера АПЕЦ који се одржава у љетовалишту Да Нанг.

ТАС С наводи да су прије тога Путин и Трамп имали краћи разговор док су ишли ка мјесту намијењеном за фотографисање учесника самита.

Претходно су се двојица предсједника руковала на синоћњој гала вечери добродошлице коју су организовали домаћини, а из Бијеле куће је саопштено да Трамп и Путин неће одржати формални састанак у Вијетнаму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана