Одбачен поступак против Пригожина, Борци "Вагнера" повлаче се из штаба у Ростову на Дону

Агенције
Одбачен поступак против Пригожина, Борци "Вагнера" повлаче се из штаба у Ростову на Дону

МОСКВА - Шеф "Вагнера" Јевгениј Пригожин зауставио је своје трупе и наредио повлачење послије разговора са бјелоруским предсједником Александром Лукашенком. Поступак који је Федерална служба безбедности Русије покренула је поступак против Пригожина је обустављен. Раније данас трупе "Вагнера" прошле су кроз руску Липецку област која се налази на 400 километара од Москве, казао је локални начелник. Пригожин је претходно тврдио да су његови борци преузели контролу над Јужним војним округом у Ростову на Дону без испаљеног метка.

Пригожин и борци Вагнера напустили штаб Јужног војног округа у Ростову на Дону

Лидер руске паравојне формације “Вагнер” Јевгениј Пригожин, заједно са борцима “Вагнера”, напустио је штаб Јужног војног округа у Ростову на Дону, јављају РИА Новости.

Претходно је и руска агенција ТАСС пренијела да су борци “Вагнера” почели да напуштају просторије штаба Јужног војног округа у Ростову на Дону.

Како је навео ТАСС, до сада су четири камионета, која припадају “Вагнеру”, напустила просторије Јужног војног округа у Ростову на Дону.

Тенкови и тешка војна оправа за сада остају на том мјесту, додаје ТАСС. У близини зграде штаба појавила су се возила војне полиције, додају РИА Новости.

Лидер руске паравојне формације “Вагнер” Јевгениј Пригожин раније данас објавио је да су његове снаге ставиле под контролу војне објекте у градовима Ростов на Дону и Вороњежу, и упутиле се ка Москви.

Песков: Одбачен поступак против Пригожина

Кривични поступак против власника приватне војне компаније "Вагнер" Јевгенија Пригожина биће одбачен и он ће отићи у Бјелорусију, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Песков није објавио детаље шта ће Пригожин радити у Бјелорусији.

Из канцеларије бјелоруског предсједника Александра Лукашенка раније је саопштено да је Пригожин прихватио Лукашенков приједлог да заустави кретање својих припадника на територији Русије и да предузме кораке ка деескалацији ситуације.

У саопштењу се наводи да су преговори између Лукашенка и Пригожина трајали цијели дан и да је постигнуто прихватљиво рјешење ситуације, уз безбједносне гаранције за припаднике "Вагнера".

Пригожин је потом саопштио да се конвоји са припадницима "Вагнера" враћају у своје базе.

"Увиђајући одговорност због чињенице да ће руска крви бити проливена, враћамо се у базу у складу са планом", рекао је Пригожин.

Федерална служба безбједности Русије покренула је јуче поступак против Пригожина због побуне, а руски предсједник данас је поручио да су сви који су подигли оружје против војске издајници и да ће предузети одлучне акције против њих.

Борци "Вагнера" повлаче се из штаба Јужног војног округа у Ростову на Дону

Борци руске паравојне групе "Вагнер" почели су да напуштају просторије штаба Јужног војног округа у Ростову на Дону, јавља ТАСС. Како наводи руска ахенција, до сада су четири камионета, која припадају "Вагнеру", напустила просторије Јужног војног округа у Ростову на Дону.

Тенкови и тешка војна оправа за сада остају на том мјесту, додаје ТАСС. У близини зграде штаба појавила су се возила војне полиције, додају РИА Новости.

Лидер руске паравојне формације "Вагнер" Јевгениј Пригожин раније данас објавио је да су његове снаге ставиле под контролу војне објекте у градовима Ростов на Дону и Вороњежу и упутиле се ка Москви.

Он је потом, након разговора са бјелоруским прдседником Александром Лукашенком, саопштио да је наредио својим борцима који су у конвоју напредовали ка Москви да се окрену и врате у своје базе како би се избјегло крвопролиће.

 

Пригожин: Вагнер се окреће у супротном правцу како не би дошло до крвопролића

РОСТОВ - Шеф паравојне групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин потврдио је данас да ће његове трупе зауставити кретање ка Москви "како се не би пролила руска крв".

Како је рекао у аудио-поруци, Вагнер је на 200 километара од руске престонице стигао без иједне капи проливене крви својих бораца и сада ће се окренути у другом правцу.

Он је рекао да је борцима "Вагнера" издао команду да се врате у базе.

Лукашенко разговарао са Пригожином, Вагнер пристао да заустави кретање бораца

Бjелоруски предсjедник Александар Лукашенко је данас телефоном разговарао са шефом паравојне групе "Вагнер" Јевгенијем Пригожином који је прихватио предлог да заустави кретање својих бораца и предузме кораке за деескалацију тензија.

Из прес службе предсjедника Белорусије навели су да у овом тренутку постоји нацрт прихватљиве опције са "Вагнером" за рjешавање ситуације, која подразумева безбjедносне гаранције за његове борце, преносе РИА Новости.

Како се наводи, разговор је обављен уз сагласност предсjедника Русије Владимира Путина.  

У војном конвоју који иде према Москви 5.000 припадника "Вагнера"?

МОСКВА - Конвој возила са око 5.000 припадника паравојне групе "Вагнер" приближава се предграђима Москве, изјавио је Ројтерсу извор близак властима Доњецке Народне Републике.
Исти извор наводи да шеф "Вагнера" Јевгениј Пригожин под својом командом има нешто мање од 25.000 људи, а да је око 5.000 са њим у Ростову на Дону.

Конвој који иде према Москви предводи Дмитриј Уткин, наводи извор и додаје да је план "Вагнера" за Москву да заузму положаје у густо насељеним областима.

Федерална служба безбједности Русије покренула је поступак против шефа приватне војне компаније "Вагнер" Јевгенија Пригожина због побуне.

Руски предсједник Владимир Путин поручио је да су сви који су подигли оружје против војске издајници и да ће предузети одлучне акције против њих.

Пуцњава у Ростову

У Ростову су се цули пуцњи, а плаћеничка група Вагнер је саопштила да са улица тјера локално становништво због доласка бораца Ахмата.

Борци јединице Ахмат, коју многи називају војском лидера Чеченске области Рамзана Кадирова, стигли су данас у Ростов како би сузбили побуну групе Вагнер.

ББЦ: Пригожин се састао са замjеником руског министра одбране у Ростову

РОСТОВ - Шеф руске паравојне групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин јутрос се састао са замjеником министра одбране Русије Јунус-Беком Јевкуровим, објавио је ББЦ, позивајући се на видео-снимке чију је аутентичност потврдио.

На Телеграму је објављено да је састанку присуствовао и замjеник начелника руске војне обавештајне службе Владимир Степанович Алексејев, али британски јавни сервис није успео да потврди аутентичност тих слика.

Састанак је наводно одржан у сjедишту Јужног војног округа у Ростову на Дону. Из "Вагнера" су касније саопштили да су преузели контролу над Јужним војним округом.

Припадницима "Вагнера" понуђена амнестија

 Припадницима приватне руске војне компаније "Вагнер" обећана је амнестија, уколико положе оружје, али морају врло брзо да реагују, рекао је данас посланик руске Думе Павел Крашенињиков.
"Припадници жВагнераж још могу да положе оружје и избјегну казну због њихових достугнућа током специјалне војне операције, али то морају да учине брзо", нагласио је Крашенињиков, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Москва упозорава запад да не покуша да искористи ситуацију


Федерална служба безбједности Русије покренула је поступак против шефа приватне војне компаније "Вагнер" Јевгенија Пригожина због побуне, саопштио Национални антитерористички комитет Русије.

Руски предсједник Владимир Путин поручио је да су сви који су подигли оружје против војске издајници и да ће предузети одлучне акције против њих.

Пригожин, који се тренутно налази у Ростову на Дону, одговара да се нико неће предати.

Понедељак нерадан дан у Москви, уведен режим противтерористичке операције

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин прогласио је понедељак нерадним даном како би ризике у руској престоници свео на најмању могућу мjеру.

Собјанин је на Телеграму навео да су градске службе у стању високе приправности, преноси ББЦ.

Подсjетио је да је у Москви уведен режим противтерористичке операције и нагласио да је ситуација тешка, преносе РИА Новости.

Он је позвао људе да се уздрже од кретања по Москви и навео да је могућа блокада саобраћаја у појединим дијеловима града.

Собјанин је рекао да је одлучио да понедјељак прогласи нерадним даном, али да ће из те одлуке бити изузети државни органи и предузећа, војно-индустријски комплекс и градске службе.

Москва: Евакуације из музеја, галерија, тржних центара

МОСКВА - У јавним зградама широм Москве данас су извршене евакуације услијед напредовања припадника паравојне групе "Вагнер" ка руској престоници, јавља ББЦ.

Према писању британског јавног сервиса, евакуисани су музеји у близини Кремља.

У посљедњих неколико часова, евакуисани су Третјаковска галерија, Пушкинов музеј и Дом културе ГЕС-2.

Поред тога, у Москви су евакуисани тржни центри "Мега Белаја дача" и "Квартал".

Претходно је потврђено да руска паравојна група "Вагнер" пролази кроз Липецку област и да се налази на око 400 километара од Москве.

Летонија затворила границу са Русијом

Летонске власти саопштиле су данас да су затвориле своју границу са Русијом усљед побуне паравојне групе "Вагнер".

"Безбједносне мјере на граници су појачане. Давање виза или улазак Руса који напуштају Русију због актуелних догађаја неће бити разматрани", написао је на Твитеру шеф летонске дипломатије Едгар Ринкевич.

Он је додао да у овом тренутку не постоји директна пријетња по Летонију.

"Летонија помно прати развој ситуације у Русији и размјењује информације са савезницима", навео је летонски министар.

Експлозија муниције оштетила неколико аутомобила у Вороњежу

Експлозија муниције на паркингу у стамбеном комплексу Озерки на периферији Вороњежа оштетила је неколико аутомобила и разбила прозоре на оближњој кући, јавља дописник РИА Новости.

Претходно је у складишту нафте у Вороњежу дошло до смањења притиска резервоара са авио горивом, а пожар је угашен, саопштио је гувернер региона Александар Гусев.

Мјештани су рекли да су пре тога видјели или чули хеликоптер који је пролетио.

„Било је 12.25 по московском времену. Седио сам на балкону, пио кафу, гледао – људи су показивали у небо, тамо је био хеликоптер. Онда – прасак, погледао сам у двориште, све је било у бијелом диму“, рекао је Роман Наумов.

Како је додао, зграбио је документа и истрчао из стана.

„Видио сам дим из резервоара, а онда сам отишао да погледам ауто“, наставио је Роман и додао да аутомобил није имао задње стакло, бочна стакла на лијевој страни, док су задњи точкови избушени и оштећена каросерија.

Вороњеж, уз Ростов на Дону, један од два града у којима је паравојна формација наводно заузела кључна мјеста. Раније је гувернер Вороњешке области Александар Гусев одбацио као гласине тврдње о конвојима војне опреме и возила на путевима у том региону.

Опрема групе "Вагнер" се креће преко Липецке области, сјеверно од Вороњежа

Гувернер руске Липецке области Игор Артамонов потврдио је данас да се војна опрема паравојне групе "Вагнер" креће преко те области, те да власти предузимају све мjере како би осигурале безбjедност грађана.

 "Ситуација је под контролом, нема кварова у раду критичне инфраструктуре", написао је он на Твитеру.

Артамонов је позвао становнике да не напуштају своје домове и да не путују било којими превозним средством.

"Разумијем сву непријатност, али вас искрено молим да нам помогнете и да се придржавате ових препорука", навео је он.

Липецка област се налази сјеверно од Вороњежа, на путу ка Москви.

Раније је паравојна група "Вагнер" саопштила да је преузела контролу над свим војним објектима у граду Вороњеж и Ростов на Дону.

Путин потписао закон о мерама за кршење ванредног стања

Предсjедник Русије Владимир Путин потписао је данас Закон о мjерама за кршење ванредног стања. Законом је предвиђен притвор од 30 дана због кршења мjера у ванредном стању, наводи се у документу објављеном на званичном порталу правних информација.

Како је наведено у том акту, Закон ступа на снагу даном објављивања.

Који је значај градова Ростов на Дону и Вороњеж?

Привремено обустављен саобраћај на ријеци Москви

Саобраћај на ријеци Москви привремено је обустављен, а рад на пристаништима је ограничен, саопштено је данас из Министарства саобраћаја московског региона.
"Према подацима организације задужене за ријечни саобраћај, бродски саобраћај на ријеци Москви привремено је обустављен. Рад на пристаништима је, такође, ограничен", наводи се у саопштењу, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Нешто раније је градоначелним Москве Сергеј Собјањин објавио да су и граду на снази противтерористичке мјере.

Министарство саобраћаја региона Москве саопштило је да би могло доћи до кашњења или отказивања аутобуског саобраћаја ка јужном излазу из руске пријестонице. Међутим, све градске службе раде уобичајеним темпом и нема никаквог ограничења кретања.

Путин најављује оштар одговор "Вагнеру", Пригожин: Нећемо се предати

Руски предсjедник Владимир Путин рекао је у хитном телевизијском обраћању да је "оружана побуна" плаћеника групе "Вагнер" била издаја и да ће свако ко је подигао оружје против војске бити кажњен.

Навео је да ће учинити све да заштити Русију, и да ће предузети одлучну акцију за стабилизацију ситуације у Ростову на Дону.

Шеф Вагнера Јевгениј Пригожин тврди да су његове снаге преузеле контролу над свим војним објектима у том граду.

Путин је рекао да су борци "Вагнера" хероји који су ослободили Донбас, али да су "преварени и увучени у злочиначку авантуру“ шефа те групе Јевгенија Пригожина.

"Они који су организовали и припремали оружану побуну, који су дигли на оружје другове су издајници. И одговараће за то. А оне који покушавају да се укључе у тај злочин позивам да не чине ту кобну и трагичну, непоправљиву грешку, него да начине једини исправан избор – да прекину учешће у злочиначким активностима", навео је предсjедник Русије.

Оцијенио је да је "побуна" "Вагнера" покушај да се друштво подели и Русији "забије нож у леђа".

"Акције које цијепају наше јединство су у ствари чин отпадника од свог народа, од сабораца који се сада боре на фронту. Ово је ударац ножем у леђа нашој земљи и нашем народу“, рекао је Путин.

Русија, како је истакао, води најтежу борбу за своју будућност. "Сваки сукоб мора бити одбачен током специјалне операције у Украјини, а сви који учествују у покушају побуне биће кажњени пред законом и народом", поручио је Путин.

Руски предсједник је рекао да сваки немир представља пријетњу и да ће акције Русије бити оштре и нагласио да је посебно тешка ситуација у Ростову на Дону.

"Оружане снаге Русије добиле су неопходну наредбу да неутралишу организаторе побуне. Превазићи ћемо сва искушења и постати још јачи", рекао је Путин и позвао све да се одупру оружаној побуни.

Захарова: Уједините се, ви сте браћа

Сада је најважније да се ујединимо, написала је званична представница руског министарства спољних послова Марија Захарова на свом налогу на Телеграм каналу.

"Имамо једног главнокомандујућег. Не два, не три. Једног. И позвао је све на уједињење. И то је сада најважније", написала је она, преноси РИА.

Према њеним ријечима, "непријатељ само чека грађански сукоб" у Русији и поручила да је "велико искушење да се своје мишљење стави изнад интереса земље и народа".

"Али ако подлегнете томе, све за шта живимо и боримо се, урушиће се. Уједините се. Ви сте браћа. Не штитите интересе појединаца, већ свих нас. Ви штитите своју огромну породицу и ми вјерујемо у вас", додала је Захарова.

Истражно одјељење ФСБ Русије покренуло је кривични поступак против Пригожина по члану 279 Кривичног законика Руске Федерације због организовања оружане побуне.

Путин разговарао са лидерима сусједних држава

Руски предсједник Владимир Путин разговарао је данас телефоном предсједницима Бјелорусије Александром Лукашенко, Узбекистана Шавкатом Мирзијојевим и Казахстана Касимом-Џомарт Токајевим, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Предсједник је саговорнике упознао са ситуацијом", нагласио је Песков.

Федерална служба безбједности /ФСБ/ је нешто раније позвала припаднике приватне војне компаније "Вагнер" да не поштују наредбе свог шефа Јевгенија Пригожина против кога је покренут кривични поступак због позива на оружану побуну.

Из ФСБ-а је упућен позив припадницима "Вагнера" да ухапсе Пригожина.

Клеверли: Уједињено Краљевство пажљиво прати ситуацију у Русији

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли изјавио је данас да Уједињено Краљевство пажљиво прати ситуацију у Русији и да је у контакту са савезницима.

 "Пажљиво пратимо ситуацију са нашим савезницима и развој догађајиа који укључују групу Вагнер и руску војску",  рекао је Клеверли, преноси Ројтерс.

 Британски грађани треба да наставе да прате савете владе и да не путују у Русију, додао је британски министар спољних послова.

Мелони:Побуна Вагнера показала да се инвазија на Украјину окренула против Путина

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони оцjeнила је данас да је побуна од Јевгенија Пригожина, шефа плаћеничке групе "Вагнер", показала да се руска инвазија на Украјину окренула против руског председника Владимира Путина.

Она је потврдила да Италија "будно прати догађаје који се одвијају у Русији" и указала да инвазија на Украјину подстиче нестабилност унутар Руске Федерације, преноси Ројтерс.

Мишел: Пратимо ситуацију, ово је унутрашње питање Русије

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел саопштио је данас да "помно прати" ситуацију у Русији и да је у контакту са колегама лидерима Европске уније и партнерима Г7.

 "Ово је очигледно унутрашње руско питање", написао  је на Тwиттеру Мишел, преноси Ројтерс.

Он је, такође, рекао да је подршка ЕУ Украјини и њеном предсједнику Володимиру Зеленском "непоколебљива".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана