»Пукотина« у тиму Штајнмајер - Меркелова?

Агенције
»Пукотина« у тиму Штајнмајер - Меркелова?

Берлин - Да ли њемачки канцелар Ангела Меркел у украјинској кризи игра улогу ''лошег'', а њен шеф дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер ''доброг полицајца'' или у овом тиму смирених, разумних и прагматичних - како се каже и за једно и за друго - постоје прве пукотине у дипломатском фронту против руског предсједника Владимира Путина, питање је на које се у Берлину официјелно одбацили могућност разлика и нагласили заједништво Меркел-Штајнмајер, преносе њемачки медији.

Украјинска криза је ствар највеће важности и за Меркелову и Штајнмајера у којој он, ипак, има свој сопствени тон, кажу аналитичари и, указујући да су њих двоје добар, уиграни тим, постављају питање да ли је украјинска криза ставила ''дух тог тима'' на прву пробу.

И док је, послије многих, неуспјелих разговора са Путином Меркеловој у Сиднеју било ''стрпљење на крају'' па је упозорила да опасност ширења ''руског пожара'' чак до Балкана, њен шеф дипломатије је нешто касније, не помињући њено име, позвао на вербално умирење, подсјећа штампа, постављајући питање да ли се иза тога крије нека нова стратегија ''добрих и лоших полицајаца'' или се назиру прве пукотине у до сада одлучном ''двојцу'' у дипломатском фронту против Русије.

У Берлину се официјелно каже да нема разлика између Меркелове и Штајнмајер, а њемачки политички магазин ''Шпигел'' пише да је Штајнмајер своју улогу самосјвесно дефинисао и да он ''спољнополитички паркет'' не жели да препусти само Меркеловој.

За разлику од свог претходника Гвиде Вестервела, коме се пребацивало минимизирање угледа, односно, утицаја самог Министарства, Штајнмајер жели да буде схваћен и да постави сопствене акценте, па и ако тиме противуречи Меркеловој, кажу аналитичари.

''Штајнмајер наступа као нека врста споредног канцелара. Амерички ''Њујорк тајмс'' га је у једном подужем чланку похвалио као човјека центра'', пише ''Шпигел'' о овом социјалдемократи за кога аналитичари кажу да је разложан и да га знају да уважавају и политички неистомишљеници.

За Штајнмајера се каже да се својим ангажманом за договор између украјинског предсјендика Виктора Јануковича и опозиције експонирао још раније него што су се  могле назрети димензије украјинске кризе и да је, такође, дан пошто се Меркелова вербално обрачунала са ''агресивном  руском спољном политиком'' поново био у Кијеву, а затим и у Москви, гдје се изнанада сусрео са Путином.

У Москви се пажљиво региструју ''тонске разлике'' између Штајнмајера и Меркелове, наводе њемачки медији и због изненадног сусрета Штајнмајер-Путин постављају питање о даљим циљевима руског предсједника, док њемачки политичари упозоравају да шеф Кремља покушава да посвађа запад.

''Партијски пријатељи Меркелове не критикују, додуше, отворено сусрет Путин-Штајнмајер, али упозоравају идиректно да се у диплоамтском фронту не сме допустити пукотина'', пише ''Шпигел'' и преноси изјаву замјеника шефа посланичког клуба демохришћана Андреаса Шокенхофа да се свака прилика за дијалог мора користи.

Шокенхоф је, такође, упозорио да ће у случају да Путин покуша Меркелову и Штајнмајера да окрене једног против другог, то пропасти, пошто они заједно, као и њихови европски партнери, како је рекао, вуку ''уже'' на једну страну.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана