Пуђдемон може да учествује на изборима у децембру

Срна
Пуђдемон може да учествује на изборима у децембру

Мадрид - Шпанска Влада саопштила је данас да ће поздравити учешће отпуштеног каталонског предсједника Карлеса Пуђдемона на изборима заказаним у том региону за децембар.

Портпарол шпанске Владе Иниго Мендез де Виго рекао је да би, уколико Пуђдемон жели да настави да буде у политици, на шта има право, требао да се припреми за нове изборе.


Пуђдемон је нешто раније позвао на демократску борбу против преузимања власти Мадрида у Каталонији након што је тај регион једнострано прогласио независност од Шпаније.

"Сигуран сам да, уколико Пуђдемон буде учестововао на изборима, може да искористи ту демократску борбу", каже Де Виго.

Након распуштања регионалног парламента и Владе Каталоније шпански премијер Маријано Рахој је јуче најавио да ће избори у Каталонији бити одржани 21. децембра.

Де Виго је изразио увјерење да ће регионална полиција Каталоније поштовати закон након што је Мадрид отпустио неке од локалних лидера.

Он је додао да ће, уколико Пуђдемон одбије да напусти функцију, Влада реаговати "интелигентно и разумно".

Шпански министар унутрашњих послова Хуан Игнасио Зојдо у свом саопштењу навео је да је отпуштен шеф регионалне полиције Хозе Љуид Траперо против којег је раније покренута истрага за подстицање на побуну.

Регулативе Мадрида прате Члан 155 шпанског Устава према којем је Влади дозвољено да реагује против побуне на својим територијама.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана