Птичији грип у Кини мутирао, ове године више заражених

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ПЕКИНГ - Нагли пораст заражених птичијим грипом у Кини ове године изазвао је забринутост међу стручњацима, који поручују да је претходно циркулишући сој мутирао и да је сад заразнији за људе.

Кина је ове године пријавила 21 случај инфекције подтипом Х5Н6 птичјег грипа, у поређењу са само пет прошле године, саопштила је Свјетска здравствена организација (СЗО), преноси Ројтерс.

Иако је број заражених много мањи у односу на више стотина инфекција вирусом Х7Н9 2017. године, нови случајеви су озбиљни и многи облици болести тежи, а умрло је најмање шест људи. "Раст броја заражених у Кини ове године је забрињавајући.

То је вирус који изазива велику стопу морталитета", изјавио је професор компаративне патологије на Универзитету Еразмус у Ротердаму Тијс Куикен. Већина оболелих заразила се у контакту са живином и за сада нема потврђених случајева преласка инфекције са човека на човека. Из СЗО је саопштено да је потребна хитна даља истрага како би се разумјели ризици и разлог повећаног броја заражених.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана