Први сарадник Меркелове: Турска не може у Европску унију

Агенције
Први сарадник Меркелове: Турска не може у Европску унију

Берлин - Њемачки вицеканцелар Зигмар Габријел је низу изјава које "подривају вољу" Ангеле Меркел додао и да не види да Турска може да буде чланица Европске уније.

Тим ријечима се придружио аустријском државном врху, који се послије неуспјелог пуча и одмазде Ердогановог режима успротивио придруживању званичне Анкаре европској заједници држава и народа, уз примједбу да не постоји демократски потенцијал потребан за то.

Габријел је истакао да не види да ће Турска постати чланица Европске уније "док траје његова политичка каријера", чак и ако Анкара изађе у сусрет свим захтјевима за чланство, иако је цио поступак започет још 2005. године.

"Чак и да сте веома оптимистични по питању моје каријере, ја не видим да Турска може да буде чланица Европске уније. Не можемо да прихватимо у чланство Европске уније ’град-државу’", рекао је 56-годишњи први сарадник њемачке канцеларке.

Према његовим ријечима, велики логистички проблем је то што Турска има велики број становника, од око 79 милиона, према процјенама Свјетске банке.

"Како би то функционисало када Европска унија тренутно губи једну од најважнијих чланица и и даље нема начин да организује сама себе?", оцијенио је Габријел, подсјећајући на Брезгит.

Истакао је да би Турска, у далекој будућности, могла да буде партнер "у кругу", реформисане Европске уније.

Габријел је раније истакао да је питање колико ће пријатељска политика према избјеглицама канцеларке Ангеле Меркел моћи да буде одржива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана