Први пут у историји САД-а: Афроамериканац министар одбране

РТС
Foto: Архива

ВАШИНГТОН - Нови министар одбране у администрацији америчког предсједника Џозефа Бајдена биће генерал у пензији Лојд Џеј Остин, који је био командант америчких снага на Блиском истоку за вријеме председника Барака Обаме и он је први Афроамериканац на тој функцији.

Конгрес под контролом демократа без проблема је усвојио одлуку потребну да се Остин потврди за министра одбране, што је прва одлука коју ће нови предсједник претворити у закон, а Сенат данас треба да потврди ту одлуку, преноси АП.

Остин, с војном каријером дугом 41 годину, обећао је да ће се окружити квалификованим цивилима и укључити их у политичке одлуке. Рекао је да је скоро читав живот провео посвећен принципу цивилне контроле над војском.

Он је рекао и да разумије зашто су неки довели у питање постављање недавно пензионисаног генерала на чело Министарства одбране, а велики дио његових активности ове недјеље, укључујући и изјаве на саслушању у уторак у Сенату, био је на убјеђивању чланова Конгреса да себе доживљава као цивила, а не као генерала.

Остин је дипломирао на америчкој Војној академији Вест Поинт 1975. године, служио је 2012. године као први Афроамериканац замјеник начелника Генералштаба војске, а годину дана касније преузео је вођење Централне команде на Блиском истоку, наводи агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана