Први пут коришћен невидљиви Ф-22

Агенције
Први пут коришћен невидљиви Ф-22

Вашингтон -- "Невидљиви" ловац бомбардер Ф-22 "Раптор", најсофистициранија летилица у арсеналу САД, коришћена је први пут у борби у нападима против џихадиста у Сирији.

Захваљујући веома слабим траговима које показује на радару, Ф-22 може да изведе нападе, а да не буде примјећен, и у ноћашњим нападима испаљивао је муницију навођену системом GPS, рекао је генерал Вилијам Мејвил, директор операција Заједничког штаба новинарима у Пентагону.

Коалиција предвођена САД извела је јутрос прве ваздушне нападе на положаје екстремистичке организације Исламска држава на сjеверу и истоку Сирије, а сиријске власти су истакле да подржавају "све међународне напоре" у борби против тероризма.

У тим нападима учествују САД и њихови арапски савезници - Бахреин, Катар, Саудијска Арабија, Јордан и Уједињени Арапски Емирати (УАЕ).

Мета напада је и Фронт Ал-Носра, сиријски огранак терористичке организације Ал-Каида.

Елиминисани они који су планирали нападе на Западу

Пентагон је данас саопштио да је у данашњим ваздушним нападима САД на групу Корасан у Сирији погинуло неколико ветерана осумњичених да су спремали непосредне нападе на западне мете.

"Вjерујемо да су ти појединци који су ковали завjеру и планирали, елиминисани", рекао је портпарол Пентагона, контраадмирал Џон Кирби телевизији Еј-Би-Си (АBC).

САД су са неколико арапских савезника извеле рано јутрос прве ваздушне нападе на територији Сирије, усмртивши већи број бораца Исламске државе и припадника одвојене Корасан групе повезане с Ал-Каидом и отворивши нови фронт против милитантних активиста придруживањем трогодишњем грађанском рату у Сирији.

Америчка централна команда задужена за америчке снаге на Блиском истоку, саопштила је раније да су амерички авиони извели осам ваздушних удара на мете групе Корасан западно од Алепа.

На мети напада су се нашли кампови за обуку, постројења за производњу муниције и експлозиве, командни и контролни центар ове групе, додао је он.

Кирби је оцjенио да су удари, по свим показатељима, били веома успjешни и да су погодили жељене мете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана