Прва земља у ЕУ увела карантин

ГС
Foto: Илустрација

Белгијске власти прве у Европи одредиле карантин у трајању од 21 дана за заражене мајмунским богињама.

За сада је званично од те заразне болести обољело троје људи у Белгији, док се случајеви мајмунских богиња шире Европом. Четврти случај у Белгији је излован у недјељу, а главни вирусолог те земље је путем Твитера рекао да је та особа била на истом догађају као и претходне три – на међународном геј фестивал у Антверпену.

Сматра се да је могуће да је зараза по Европи кренула  од одржавања Гран Канариа прајд фестивал на Канарским острвима на ком је било око 80.000 људи из цијеле Европе.

Мајмунске богиње се, како кажу здравствени стручњаци, не преносе тако лако између људи, а пролазе углавном без озбиљнијих симптома.

Уобичајени симптоми су температура, главобоља, отекли лимфни чворови, болови у леђима и мишићима, уз појаву осипа, односно пликова по тијелу. Симптоми се појављују за недељу до двије од тренутка инфицирања.

До сада су мајмунске богиње регистроване и у Норвешкој, Франсцуској, Шпанијии, Њемачкој, Великој Британији, Италији, Португалу Шведској, Канади, Израелу, Аустралији и Америци, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана