Прва партија миграната излази на изборе 2017.

Агенције
Прва партија миграната излази на изборе 2017.

Амстердам, Берлин - Прва европска партија миграната Денк најавила је да ће се наредне године кандидовати на парламентарним изборима у Холандији.

Ова вијест изазвала је велику пажњу медија њемачког говорног подручја. Већина се при томе позива на анализу објављену у њемачким медијима, у којој се одмјеравају трендови будућности и изводи паралела са, за сада неуспјешном њемачком муслиманском партијом БИГ - Савез за иновацију и правду.

У Холандији сада постоји партија усељеника и људи миграционог поријекла - Денк. Тај "покрет", како сам себе назива, медијима је све занимљивији.

Партију Денк, која се на њемачком чује као наредба "Мисли!", основала су крајем 2014. године двојица парламентараца турског поријекла, Тунахан Кузу и Селчук Озтурк, који су послије свађе због интеграционе политике владе напустили своју социјалдемократску фракцију и основали властиту, религиозно-политичку.

Оно што је у почетку личило на приватни рат двојице понизних муслимана са холандским социјалдемократама због њиховог критичког става према турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану, ових дана развија се у помодну појаву међу младим неохоланђанима. Најприје је прошлог новембра партији приступила бивша мис Холандије за 2014. годину Татјана Маул, чија је породица поријеклом из Македоније, и постала портпарол странке.

Други велики адут је освојен приступањем познате телевизијске водитељке Силване Симонс, чије је породично поријекло из бивше колоније Суринама и најавом кандидатуре странке на парламентарним изборима у Холандији идуће године.

Прошле године се странци придружило двије хиљаде људи.

Експерти предвиђају да би се у наредних неколико година странци могло придружити и до милион људи.

Циљ странке је да се супротстави антиисламској партији Герта Вилдерса, која је у овом тренутку најјача фракција у холандском парламенту. Она се такође жели супротставити свим покретима који пропагирају такву политику.

За челнике Денка Вилдерс је "Адолф Хитлер нове историје".

Озтурк је истакао да се Денк залаже за слободу мишљења. Али, казао је, то не значи, на примјер, да подржава рад антирелигијских магазина, као што је париски сатирични лист "Шарли ебдо".

- У прегријаној политичкој атмосфери Холандије Денк има добре шансе за успјех. У Холандији постоји дуга традиција толеранције, али и снажни тренд гетоизације у предграђима. Процес поларизације је на дјелу, са десним популистом Гертом Вилдерсом и његовим ПВВ-ом као најпопуларнијом партијом, каже Тобијас Ецолд из њемачке Фондације за науку и политику.

То је развој који погодује рађању супротне енергије, а управо се тако инсценира Денк: као "нова снага" у десно оријентисаном друштву.

- Али, Ердоган се не смије критиковати, супротно мислећи муслимани су "отпадници", а држање према Израелу и уопште Јеврејима је врло проблематично. Поларизација која је на дјелу одвијаће се и даље у корист Герта Вилдерса и Денка - сматра Ецолд.

Интернет платформа

Изван Холандије се исламски фанатици из Денка презентују наглашено отворено и "антирасистички", са лијепим источноевропским моделом Татјаном Маул и обојеном телевизијском водитељком Симонс као рафинираном насловном страном, док према унутрашњости влада ледена муслиманска прорачунатост, преносе медији у Бечу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана