Протеклих пет година било је најтоплије у историји мјерења

Срна
Протеклих пет година било је најтоплије у историји мјерења

Њујорк - Посљедице глобалног загријавања су све видљивије, а промјене се одвијају све брже, наводи се у извјештају Свјетске метеоролошке организације објављеном уочи климатског самита УН у Њујорку.

Према подацима ове организације, петогодишњи период од 2014. до 2019. године био је најтоплији од када се мјере температуре.

У истом периоду значајно је повећан ниво мора, а емисије уљен диоксида су достигле нове рекорде.

Из Свјетске метеоролошке организације указују да је потребно одмах појачати напоре и активности с циљем смањења угљен диоксида и емисије гасова стаклене баште.

У извјештају се наводи да су температуре од 1850. године повећане за 1,1 степен Целзијусов, а само у периоду од 2011. до 2015. године за 0,2 степена Целзијусова, преноси Би-Би-Си.

Ово је резултат све већих емисија угљен диоксида, док је количина гаса која је завршила у атмосфери од 2015. до 2019. године повећана за 20 одсто у односу на претходних пет година.

Научници су сагласни да највише забрињава пораст нивоа мора, који је од 1993. године до данас просјечно износио 3,2 милиметра годишње.

Међутим, од маја 2014. до 2019. тај раст је повећан на пет милиметара годишње. У периоду од 2007. до 2016. године ниво мора у просјеку је растао четири милиметра годишње.

“Раст нивоа мора је убрзан и ми смо забринути да ће нагло топљење ледених плоча на Антарктику и Гренланду додатно допринијети том тренду”, рекао је секретар Свјетске метеоролошке организације Петери Талас.

Он је подсјетио на трагичне посљедице раста нивоа мора на Бахамима и Мозамбику, гдје је ова појава заједно са јаким тропским олујама довела до хуманитарне и економске катастрофе.

“Гдје год да се сада погледа на планети прича је иста - загријавање узроковано активностима човјека утиче на климатске промјене и појаву екстремних временских прилика и појава као што високе температуре и шумски пожари”, наводи се у извјештају.

Шеф Института Грентам са Империјалног колеџа у Лондону професор Брајан Хоскинс упозорава да се климатске промјене убрзавају и то веома опасним темпом.

Он је истакао да је потребно предузети хитне мјере и по питању смањења емисије гасова који дају ефекат стаклене баште и адаптације на неизбјежне климатске промјене.

Свјетска метеоролошка организација представиће овај извјештај сутра на специјалном самиту УН о климатским промјенама у Њујорку.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес рекао је да ће велики број политичких лидера учествовати на једнодневном састанку, који је осмишљен да се бави дјелима, а не ријечима.

“Рекао сам лидерима да не долазе са китњастим говорима, већ са конретним приједлозима и мјерама”, рекао је Гутерес.

Он очекује да ће сутра на састанку чути велики број смислених планова и најава за драматично смањења емисија гаса у наредних 10 година и за постизање карбонске неутралности до 2050. године. /крај/дд

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана